|
Registracija | Prijavi se!Marinos RITSOUDIS
(Grčki kapetan koji je odbio da bombarduje Srbiju)

Kao pravoslavac ne mogu da učestvujem u napadu na bratski narod - rekao je Marinos Ritsoudis, kapetan broda grčke ratne mornarice 1999. godine, oglušio se o direktno naređenje i vratio brod u luku. Time su počela njegova lična stradanja.

Grčka je tokom bombardovanja bila deo NATO alijanse, ali iz političkih razloga nije učestvovala u vazdušnim napadima. Međutim, mornarica je dobila naređenje da uplovi u Jadran, ali jedan pojedinac se istakao hrabrošću, suprotstavljajući se naređenjima strogog vojnog poretka.

Marinos Ricudis, tada kapetan broda Temistoklis i potporučnik ratne mornarice, odbio je naređenje da učestvuje u bombardovanju Jugoslavije i umesto da krene na naš narod, vratio je brod nazad u luku.

Mnogi grčki mornari stali su uz svog kapetana, narod ga je podržao, ali ga je ipak vojni sud 1999. osudio na dve i po godine zatvora. Pritvorom se nisu završile njegove nedaće – suđeno mu je pred devet sudova i izbačen je iz službe.

Hrabri Ricudis danas radi kao kapetan na jahtama. Svojevremeno je tužio Grčku Evropskom sudu za ljudska prava, zbog nepravde koju je doživeo izrečenom presudom, međutim, ni na tom sudu nije imao uspeha.

Prvu ponudu Srbije da mu bude dodeljen orden je odbio skromno rekavši da mu nije potrebno ništa, već da sve zaslužuje hrabri narod koji je vodio borbu protiv svih i bez šanse.

Ipak, 2018. godine je sveti arhijerejski sinod SPC dodelio kapetanu Marinosu Ricudisu iz Pireja orden svetog cara Konstantina, zbog njegove žrtvene ljubavi prema bratskom srpskom narodu, odbijajući da učestvuje u NATO bombardovanju Srbije 1999. godine.

- Duboko sam ganut i nisam mogao da verujem da ću posle 18 godina, od kada sam odbio da učestvujem u nepravednom ratu protiv ovog naroda, da doživim čast i zahvalnost od moje braće pravoslavne, braće Srba. Sve žrtve vašeg naroda, tradicija, predanje, kultura, bilo je najznačajnije nadahnuće za mene i osećam blagodarnost pred svima vama - rekao je tom prilikom Ricudis.

Link
Video

Komentari

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming