|
Registracija | Prijavi se!BatočinaOpština Batočina je šumadijsko-pomoravska opština čije je područje smešteno u donjem delu sliva reke Lepenice i srednjem toku reke Velike Morave. Nalazi se na veoma važnim magistralnim prugama: Beograd - Niš - Skoplje i Lapovo - Kragujevac - Kraljevo kao i putevima: koridor 10 i magistralni put Batočina - Kragujevac - Knić - Čačak.

Iako je, verovatno, postojala i u vreme Stefana Nemanje, u oblasti župe Lepenice, Batočina se prvi put pominje u pisanom dokumentu 1476. godine, u prvom turskom popisu. Po tom popisu Batočina je imala 25 kuća i veliki karavan-seraj za smeštaj i odmor putnika. Središte župe je u to vreme bilo mesto Gradac, udaljeno od Batočine svega par kilometara, sa jakim utvrđenjem na Jerininom brdu, gde se i danas nalaze arheološke iskopine iz srednjeg veka, ali i ostaci iz mnogo ranijih perioda praistorije.

Batočinu su ili sagradili ili obnovili Turci, kao putnu stanicu na putu Carigrad - Beograd, na poznatom carigradskom drumu koji i danas postoji.

Pošto je bila jedino mesto između Hasan pašine Palanke (danas Smederevska Palanka) i Jagodine, udaljena dobrih šest sati hoda od Palanke, nema putopisca koji se u njoj nije zadržao i odmorio i pomenuo je u svojim zapisima.

Na ovom prostoru vođene su značajne bitke između austrijske i turske vojske, naročito je poznata bitka kod Batočine iz 1688. godine, u kojoj su austrijanci potukli tursku vojsku nanevši joj velike gubitke. U toj i u drugim bitkama stradalo je i lokalno stanovništvo kao i zbog bolesti, naročito kuge, tako da se broj stanovnika Batočine od jednog do drugog turskog popisa znatno menjao i po broju i po strukturi.

Uvećani razvoj ovog kraja izaziva izgradnja železničke pruge Beograd - Niš, 1874. godine, a pogotovu pruge Lapovo - Kragujevac, 1886. godine i izgradnja stanice u Batočini. Sve je to uticalo da se Batočina proglasi za varošicu, 1878. godine.
Naseljena mesta:

Badnjev
Batočina (selo)
Brzan
Crni Kao
Dobrovodica
Gradac
Kijevo
Milatovac
Nikšić
Prnjavor
Žirovnica

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming