|
Регистрација | Пријави се!МионицаОпштина Мионица је један од најважнијих административно-политичких центара Ваљевског краја. Простире се од огранака Маљена и Сувобора ка северу до десне обале реке Колубаре, 80 км јужно од Београда у северозападном делу Србије.

О најранијем постојању насеља у овом крају доказује откриће Шалитрене или Велике пећине, у клисури реке Рибнице у селу Брежђе, надомак Мионице. Ту су откривени најстарији трагови људског трајања на подручју западне Србије који се везују за епоху средњег палеолита, што одговара времену од 80.000-40.000 година старости, као и материјал старчевачке културе, која се развијала на овим просторима око 5.000 година пре нове ере.

Предање каже да се Мионица неко време у средњем веку звала Тувари, а да је кнез Лазар насеље назвао Мали Срем, јер је био лепо дочекан од тамошњег властелина и био задивљен лепотом овога краја. Када је село од Турака опустело тамо се доселио неки Живко из ужичке Мионице и пренео име свог родног села преко Маљена у Колубару. Први помен Мионице спада у 1719. г. када се помиње у попису пограничних нахија Србије после Пожаревачког мира.

Средином прве половине 19. века Мионица је постала административно средиште некадашње колубарске кнежине. Познато је из првог пописа села из 1818. године да јој је припало 66 села. Док је постојала кнежина, њено средиште било је у кући актуелног кнеза: код Грбовића у Мратишићу, Ракића у Мионици или Јовице Милутиновића у Санковићу. Поменути колубарски кнезови одиграли су значајну улогу у борби против Турака у Првом и Другом српском устанку, као и у изградњи српске државе у 19. веку.

Изузетно значајна личност био је и кнез Рака Тешић из Мионице учесник у Првом и Другом српском устанку и министар просвете у ослобођеној Србији.

Мионица која је била поред Ваљева економски и политички центар горње Колубаре проглашена је за варош 1. јануара 1895. године. Тако је проглашењем краља Александра Обреновића озваничено израстање Мионице у насеље градског типа.

У ослободилачком рату 1914-1918. године истакао се човек који је светом пронео славу мионичког краја јер је у њему рођен и у њему почео да исписује славне странице историје. То је војвода Живојин Мишић који је у Мионици преузео команду над Првом армијом, зауставио расула српске војске и кренуо у победоносну Колубарску битку. Мионичани су у знак сећања и захвалности подигли споменик свом великом војводи, који као да још увек бди над судбином ове вароши.Насељена места:

Бања Врујци - Ново!
Берковац
Брежђе - Ново!
Буковац
Доњи Мушић
Дучић
Голубац
Горњи Лајковац - Ново!
Горњи Мушић
Гуњица
Клашнић
Кључ
Команице
Крчмар - Ново!
Маљевић
Мратишић
Наномир
Осеченица
Паштрић - Ново!
Планиница - Ново! (Број коментара: 2)
Попадић
Радобић
Рајковић
Ракари - Ново!
Робаје
Санковић
Струганик - Ново!
Шушеока
Табановић - Ново! (Број коментара: 1)
Тодорин До
Толић
Велика Маришта
Вировац
Вртиглав
Ђурђевац

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming