|
Registracija | Prijavi se!MionicaOpština Mionica je jedan od najvažnijih administrativno-političkih centara Valjevskog kraja. Prostire se od ogranaka Maljena i Suvobora ka severu do desne obale reke Kolubare, 80 km južno od Beograda u severozapadnom delu Srbije.

O najranijem postojanju naselja u ovom kraju dokazuje otkriće Šalitrene ili Velike pećine, u klisuri reke Ribnice u selu Brežđe, nadomak Mionice. Tu su otkriveni najstariji tragovi ljudskog trajanja na području zapadne Srbije koji se vezuju za epohu srednjeg paleolita, što odgovara vremenu od 80.000-40.000 godina starosti, kao i materijal starčevačke kulture, koja se razvijala na ovim prostorima oko 5.000 godina pre nove ere.

Predanje kaže da se Mionica neko vreme u srednjem veku zvala Tuvari, a da je knez Lazar naselje nazvao Mali Srem, jer je bio lepo dočekan od tamošnjeg vlastelina i bio zadivljen lepotom ovoga kraja. Kada je selo od Turaka opustelo tamo se doselio neki Živko iz užičke Mionice i preneo ime svog rodnog sela preko Maljena u Kolubaru. Prvi pomen Mionice spada u 1719. g. kada se pominje u popisu pograničnih nahija Srbije posle Požarevačkog mira.

Sredinom prve polovine 19. veka Mionica je postala administrativno središte nekadašnje kolubarske knežine. Poznato je iz prvog popisa sela iz 1818. godine da joj je pripalo 66 sela. Dok je postojala knežina, njeno središte bilo je u kući aktuelnog kneza: kod Grbovića u Mratišiću, Rakića u Mionici ili Jovice Milutinovića u Sankoviću. Pomenuti kolubarski knezovi odigrali su značajnu ulogu u borbi protiv Turaka u Prvom i Drugom srpskom ustanku, kao i u izgradnji srpske države u 19. veku.

Izuzetno značajna ličnost bio je i knez Raka Tešić iz Mionice učesnik u Prvom i Drugom srpskom ustanku i ministar prosvete u oslobođenoj Srbiji.

Mionica koja je bila pored Valjeva ekonomski i politički centar gornje Kolubare proglašena je za varoš 1. januara 1895. godine. Tako je proglašenjem kralja Aleksandra Obrenovića ozvaničeno izrastanje Mionice u naselje gradskog tipa.

U oslobodilačkom ratu 1914-1918. godine istakao se čovek koji je svetom proneo slavu mioničkog kraja jer je u njemu rođen i u njemu počeo da ispisuje slavne stranice istorije. To je vojvoda Živojin Mišić koji je u Mionici preuzeo komandu nad Prvom armijom, zaustavio rasula srpske vojske i krenuo u pobedonosnu Kolubarsku bitku. Mioničani su u znak sećanja i zahvalnosti podigli spomenik svom velikom vojvodi, koji kao da još uvek bdi nad sudbinom ove varoši.Naseljena mesta:

Banja Vrujci - Novo!
Berkovac
Brežđe - Novo!
Bukovac
Donji Mušić
Dučić
Golubac
Gornji Lajkovac - Novo!
Gornji Mušić
Gunjica
Klašnić
Ključ
Komanice
Krčmar - Novo!
Maljević
Mratišić
Nanomir
Osečenica
Paštrić - Novo!
Planinica - Novo! (Broj komentara: 2)
Popadić
Radobić
Rajković
Rakari - Novo!
Robaje
Sanković
Struganik - Novo!
Šušeoka
Tabanović - Novo! (Broj komentara: 1)
Todorin Do
Tolić
Velika Marišta
Virovac
Vrtiglav
Đurđevac

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming