|
Registracija | Prijavi se!PančevoPančevo je grad koji se nalazi u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini. Nalazi se na obalama Tamiša i Dunava, u južnom delu Banata.

Pančevo je četvrti grad u Vojvodini po broju stanovnika. Prema konačnim rezultatima popisa stanovništva iz 2011. godine, u Pančevu živi 76.203 stanovnika, a na teritoriji grada Pančeva 123.414 stanovnika.

Kada je pre 850 godina, zašavši u močvarnu banatsku ravnicu, arapski geograf i putopisac Abu Abdulah Muhamed El Idrizi škrto zabeležio postojanje trgovačkog naselja Bansif, nije ni bio svestan da ostavlja zapis za budućnost. NJegovo delo "Razonoda onima koji žele da obiđu svet" prvi je pisani dokument koji nepobitno govori o postojanju naselja na ušću Tamiša u Dunav. El Idrizijev zapis nastao je 1153. godine, a naselje sa brojnim "okretnim grčkim trgovcima" je kroz istoriju menjalo imena. Da se neki rimski putopisac ovde slučajno duže zadržao, zabeležio bi da je odseo u tvrđavi pod imenom Panuka. Teško je dokučiti kako se od Panjajeve i Čomve stiglo do Pansala, imena koje se na geografskim kartama pojavljuje u 15. veku, ali sigurno je da je staroslovenska reč Pačina označavala stajaću vodu, varoš podignutu na močvarnom terenu.

Grad sa užom okolinom leži na gustoj mreži ostataka naselja i nekropola minulih epoha. U svetu je najpoznatiji lokalitet Starčevo Grad, koji potiče iz neolita, otprilike 5.500 godina pre naše ere. Po njemu je čitava kultura od Starčeva, preko Srbije do Grčke, dobila ime starčevačka kultura.
Naseljena mesta:

Banatski Brestovac
Banatsko Novo Selo
Dolovo
Glogonj
Ivanovo
Jabuka
Kačarevo
Omoljica
Starčevo

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming