|
Registracija | Prijavi se!Petrovac na MlaviOpština Petrovac nalazi se u srednjem toku reke Mlave, na istoku i jugu omeđena je Homoljskim planinama, na severu se graniči sa stiškom ravnicom a na zapadu je Sopotska greda.

Konfiguracija terena i obilje vode bili su presudni za nastanjivanje ovog prostora od najranijih vremena.

Selo Svine bilo je naseljeno srpskim stanovništvom. 1827. godine u selu je bilo 67 domaćinstava koje se bavilo zemljoradnjom i stočarstvom a nalazilo se pri brdu sa leve strane Mlave, i po broju domova izdvajalo se u grupu od pet najvećih sela u mlavskoj kneževini.

Zemljišni atar i privredne površine prostirale su se na obe reke Mlave. Baš zbog toga, ispod sela na Mlavi je sagrađen most preko kojeg su stanovnici Svine prelazili i obrađivali zemlju na desnoj strani reke. Na tom prostoru, sa desne strane Mlave, naspram Svine, postalo je selo Petrovac 1860. godine, i to prvenstveno zbog potrebe administracije kneževine Srbije: da se tu stvori upravno sedište vlasti za ceo kraj oko reke Mlave. Inače, Petrovac je dobio ime po državnom savetniku Petroviću, prijatelju kneza Miloša Obrenovića.

Stanovnici Svine napuštali su staro selo i nastanjivali se na desnoj obali Mlave, gde su formirali novo selo Petrovac.

Molbom od 19.1.1871.godine 128 petrovčana je tražilo od Ministarstva unutrašnjih dela da se Petrovac proglasi varošicom. Ukaz o proglašenju Petrovca za varošicu potpisao je knez Milan Obrenović 14.5.1873. godine.
Naseljena mesta:

Bistrica - Novo!
Bošnjak
Burovac
Busur
Ćovdin - Novo! (Broj komentara: 1)
Dobrnje
Dubočka
Kamenovo
Kladurovo
Knežica
Krvije
Leskovac
Lopušnik
Malo Laole
Manastirica
Melnica
Oreškovica
Orljevo
Pankovo
Ranovac
Rašanac
Šetonje
Stamnica
Starčevo
Tabanovac
Trnovče
Veliki Popovac
Veliko Laole - Novo!
Vezičevo
Vitovnica - Novo!
Vošanovac
Zabrđe
Ždrelo - Novo!

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming