|
Регистрација | Пријави се!


ПожаревацПожаревац се налази на осамдесетак километара југоисточно од Београда. Смештен је између три реке: Дунава, Велике Мораве и Млаве и испод брда Чачалица.

Територија данашње општине захвата површину од 491 квадратног километра, од чега чак 80% укупне територије чини обрадиво земљиште. Та земља представља и једно од највреднијих богатстава овог краја, плодну стишку равницу и поморавско, подунавко и млавско приобаље.

Састоји се од 2 градска (град Пожаревац и велики енергетски центар Костолац) и 24 сеоска насеља, у којима живи око 90.000 становника. Пожаревац је, како привредни и културни, тако и административни центар и седиште Браничевског округа, од великог значаја за цео регион.

Браничевски округ поред Пожаревца обухвата и општине Велико Градиште, Голубац, Жабари, Жагубица, Кучево, Мало Црниће и Петровац.

У околини Пожаревца се налази већи број значајних археолошких налазишта а највеће је Виминациjум у околини Костолца.

Поред Пожаревца се налази Казнено поправни дом – затвор (КПД) „Забела“ а у самом граду је смештен и женски КПД.

Крајем 19. века у њему је једно време живео Кнез Милош Обреновић. Око летњиковца подигнутој његовој жени Љубици је настала ергела и насеље Љубичево.

Пожаревац је познат и по Љубичевским Коњичким Играма које се традиционално одржавају сваке прве недеље у септембру на Пожаревачком Хиподрому.

Поред Пожаревца налази се објекат ПД „Термоелектране и копови“ Костолац, у чијем делу термоелектране „Костолац Б“ чврсто стоји највиши објекат на Балкану, а то је њен оџак који је висок 309 метара.

Град се први пут помиње 1476. године, а постао је познат после Пожаревачког мира закљученог 1718. године између Аустрије и Турске. Прва школа и једна од најстаријих у Србији основана је у оквиру локалне православне цркве још 1733. године (данас носи име Доситеја Обрадовића).
Насељена места:

Баре
Батовац
Берање
Брадарац
Братинац
Брежане
Бубушинац
Ћириковац
Драговац
Дрмно
Дубравица
Касидол
Кленовник
Кличевац
Костолац
Лучица
Маљуревац
Набрђе
Острово
Петка
Пољана
Поповац
Пругово
Речица
Село Костолац - Ново!
Трњане
Живица

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming