|
Registracija | Prijavi se!


PožarevacPožarevac se nalazi na osamdesetak kilometara jugoistočno od Beograda. Smešten je između tri reke: Dunava, Velike Morave i Mlave i ispod brda Čačalica.

Teritorija današnje opštine zahvata površinu od 491 kvadratnog kilometra, od čega čak 80% ukupne teritorije čini obradivo zemljište. Ta zemlja predstavlja i jedno od najvrednijih bogatstava ovog kraja, plodnu stišku ravnicu i pomoravsko, podunavko i mlavsko priobalje.

Sastoji se od 2 gradska (grad Požarevac i veliki energetski centar Kostolac) i 24 seoska naselja, u kojima živi oko 90.000 stanovnika. Požarevac je, kako privredni i kulturni, tako i administrativni centar i sedište Braničevskog okruga, od velikog značaja za ceo region.

Braničevski okrug pored Požarevca obuhvata i opštine Veliko Gradište, Golubac, Žabari, Žagubica, Kučevo, Malo Crniće i Petrovac.

U okolini Požarevca se nalazi veći broj značajnih arheoloških nalazišta a najveće je Viminacijum u okolini Kostolca.

Pored Požarevca se nalazi Kazneno popravni dom – zatvor (KPD) „Zabela“ a u samom gradu je smešten i ženski KPD.

Krajem 19. veka u njemu je jedno vreme živeo Knez Miloš Obrenović. Oko letnjikovca podignutoj njegovoj ženi LJubici je nastala ergela i naselje LJubičevo.

Požarevac je poznat i po LJubičevskim Konjičkim Igrama koje se tradicionalno održavaju svake prve nedelje u septembru na Požarevačkom Hipodromu.

Pored Požarevca nalazi se objekat PD „Termoelektrane i kopovi“ Kostolac, u čijem delu termoelektrane „Kostolac B“ čvrsto stoji najviši objekat na Balkanu, a to je njen odžak koji je visok 309 metara.

Grad se prvi put pominje 1476. godine, a postao je poznat posle Požarevačkog mira zaključenog 1718. godine između Austrije i Turske. Prva škola i jedna od najstarijih u Srbiji osnovana je u okviru lokalne pravoslavne crkve još 1733. godine (danas nosi ime Dositeja Obradovića).
Naseljena mesta:

Bare
Batovac
Beranje
Bradarac
Bratinac
Brežane
Bubušinac
Ćirikovac
Dragovac
Drmno
Dubravica
Kasidol
Klenovnik
Kličevac
Kostolac
Lučica
Maljurevac
Nabrđe
Ostrovo
Petka
Poljana
Popovac
Prugovo
Rečica
Selo Kostolac - Novo!
Trnjane
Živica

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming