|
Регистрација | Пријави се!ПрешевоОпштина Прешево се налази на крајњем Југу Србије, на разводју црноморског и егејског слива, у долини реке Моравице, између западних планина Скопске Црне Горе и источних обронака планине Рујан и општине Бујановац и Гњилане, док се на југу граничи са Републиком Македонијом, односно отворена је према Кумановској котлини.

Први писани помен датира из 14. века. У средњовековној српској историји познато је из 1389. године, када се, како се верује, у Прешевском пољу одиграла битка, увод у Косовски бој између Срба и Турака.

Крајем 14. века и почетком 15. века, када њима влада цесар Угљеша (Србин са византијском дворском титулом, постаје значајно насеље, које се помиње као варошко, касаба и паланка, на важном средњовековном путу Приштина – Ћустендил (преко прешевске Црне Горе). У 16. веку градић Прешево има знатну демографску величину – по попису из 1519. године било је 59 хришћанских породица; по попису из 1528. године било је 76 хришћанских породица, по попису из 1570. године у Прешеву је живело 90 хришћанских породица и 85 житеља неожељених/неудатих.

Под турском окупационом влашћу је од 1454. до 1912. године. У знатном обиму, као и околна села, захваћено је значајним исељавањем Срба у време турске владавине, почев од 1690. године и касније, када се постепено насељавају Албанци. Њихово насељавање највећу израженост има после Другог аустро-турског рата из прве половине 18. века.

Прешево је прошао и пут Via agnacia и то указује на значај географског положаја Прешева.

Доказе тог времена и данас су присутни у Прешеву као што су остаци Прешевске тврђаве која се налази на узвишењу на путу према Косову и која је служила за контролисање ове комуникације. Леополд Мандли са правом га зове „Срце Балкана“.

По некима име Прешево се састоји из две речи: ПРЕШ - што значи празилук и ЕВА - што на латинском има значај пољане, што би значило поље за узгајање празилука, а по другима, топоним Прешево потиче из мађарског језика и има значај дивљег дуда.
Насељена места:

Алиђерце
Берчевац
Бујић
Букаревац
Буковац
Буштрање
Цакановац
Церевајка
Црнотинце
Чукарка
Депце
Доња Шушаја
Гаре
Големи Дол
Горња Шушаја
Госпођинце
Илинце
Курбалија
Љаник
Мађаре
Миратовац
Норча
Ораовица
Печено
Рајинце
Ранатовце
Рељан
Сефер
Славујевац
Станевце
Стрезовце
Свињиште
Трнава
Жујинце

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming