|
Регистрација | Пријави се!Бачка ТополаОпштина Бачка Топола налази у средишњем делу Бачке, на површини од 596 квадратних километара. На северу се граничи са општином Суботица, на североистоку са општином Сента, на истоку са општином Ада, на југоистоку је општина Бечеј, на југу се налази општина Мали Иђош, на југозападу је општина Кула, а на западу општина Сомбор.

Насеља су изграђена на плодном чернозему лесне заравни испресецане речицама и долинама са умерено-континенталном климом севернобачког типа. Кроз општину пролази железничка пруга и аутопут правца Београд - Суботица - Будимпешта, као и собраћајнице које повезују Сенту и Сомбор, Бечеј и Бајмок, Бачку Паланку и Хоргош.

Територија општине је насељена од праисторије о чему сведоче и археолошке ископине. У каснијем периоду на овим подручјима су живели Сармати и Авари, а од 9-ог века Мађари. Приликом ископавања нађени су остаци насеља и гробља ових народа. У средњем веку, на месту данашње Бачке Тополе, постојала је црква под називом Pustatemplom.

У писаним изворима бачкотополски крај се први пут помиње 1462. године под именом Fybaych. Насеље са називом Топола се помиње у турским тефтерима 1543. године. Облик Тополy налазимо први пут у попису места Калочке надбискупије потврђених краљевким заштитним писмом 1665. године. Од краја 17-ог века до 1750. године ова територија се помиње само као пустара.

У историји насеља 1750-а година представља прекретницу. Те године, 15-ог септембра, гроф Антун Грашалковић задужује слободњака Ференца Чизовског за насељавање бачкотополске пустаре. Пал Краи је за заслуге у борбама против француских снага 1800. године као награду добио Бачку Тополу. Породица Краи почиње да развија насеље и већ 1806. године добија статус варошице као средишта овог краја са правом одржавања три вашара годишње.

Почетком 1849. године Бачка Топола је опљачкана и град је делимично изгорео. Након Мађарске револуције живот се полако обнављао. Гроф Јанош Зичи, зет барона Краиа је - исплативши дугове свог таста - 1852. године преузео имање. У другој половини 19-ог века град се развија, започета је индустриализација. У то време најмаркантнија особа Бачке Тополе свакако је био др Јанош Хаџи, лекар и заповедник ватрогасне јединице.Насељена места:

Бачки Соколац
Багремово
Бајша
Богараш
Горња Рогатица
Гунарош
Карађорђево
Кавило
Криваја - Ново!
Мали Београд
Мићуново
Његошево
Ново Орахово
Оборњача
Пачир
Панонија - Ново!
Победа
Средњи Салаш
Стара Моравица
Светићево
Томиславци
Зобнатица

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming