|
Registracija | Prijavi se!PrištinaPriština je glavni i najveći grad Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija i predstavlja njegovo privredno, kulturno i univerzitetsko sedište.

Leži na severoistočnom obodu Kosovske kotline, ispod planine Grmije. Udaljena je od Beograda 365 kilometara, a od Niša 136 kilometara i nalazi se na raskrsnici važnih puteva koji iz Srbije vode Makedoniji, Crnoj Gori i Albaniji.

Kroz Prištinu protiču rečice Veluša, koja se u samom gradu uliva u Prištevku, a potom u Sitnicu. Priština ima svoj međunarodni aerodrom u Slatini.

Procenjuje se da u Prištini trenutno živi preko 500.000 stanovnika. Najveći deo stanovništva čine Albanci, a ostale etničke zajednice su Turci, Srbi, Bošnjaci i Romi.

Iz Prištine se posle NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. iselilo oko 40.000 Srba. Blizu Prištine su dve velike varošice, Obilić i Kosovo Polje.

U neposrednoj blizini Prištine nalaze se ostaci naselja iz neolitskog doba. U antičko doba u okolini Prištine nalazilo se rimsko naselje Vicianum, a nedaleko od Gračanice, nalaze se ostaci Ulpiane, rimskog grada koji je osnovan u 2. veku u vreme imperatora Trajana.

Priština doživljava procvat u 14. i 15. veku, kada postaje rudarsko-trgovački centar na putu Dubrovnik-Carigrad. Jedno vreme bila je prestonica srpskih vladara, a za vreme turske vladavine značaj Prištine u privrednom pogledu je opadao, sve do 1875. godine, kada postaje centar turskog Sandžakata.

Južno od Prištine nalazi se manastir Gračanica, podignut 1321. godine, zadužbina kralja Milutina, jedan od najlepših srpskih srednjovekovnih manastira.

Spomenik na Gazimestanu, u blizini Prištine, obeležava mesto na kome je vođena Kosovska bitka, u kojoj su Turci 1389. godine porazili vojsku srpskog kneza Lazara, i otvorili puteve za dalje osvajačke pohode u Evropu.
Naseljena mesta:

Ajkobila
Ajvalija
Badovac
Balaban
Bariljevo
Besinje
Businje
Čaglavica
Dabiševac
Devet Jugovića
Donja Brnjica
Dragovac
Drenovac
Glogovica
Gornja Brnjica
Gračanica
Graštica
Kačikol
Kojlovica
Kolić
Kukavica
Laplje Selo
Lebane
Lukare
Makovac
Marevce
Matičane - Novo! (Broj komentara: 7)
Mramor
Niševce
Orlović
Preoce
Propaštica
Prugovac
Radoševac
Rimanište
Šarban
Šaškovac
Sićevo
Slivovo
Sofalija
Sušica
Teneš Do
Trudna
Vrani Do
Zlatare

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming