|
Регистрација | Пријави се!ПријепољеОпштина Пријепоље се налази у југозападном делу Србије на тромеђи Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе. Припада Златиборском округу.

Пријепоље је насељено још у римско доба. У средњем веку се налазило у саставу српске државе Рашке. Пријепоље се први помиње као трг манастира Милешева у уговору о трговини сољу из Дубровника за Пријепоље из 1343. године.

До средине 14. века Пријепоље је добило карактеристике насеља са тргом као централним простором. Развоју насеља много је допринео веома повољан положај јер се налазио на раскршћу важних путева.

Град се развио као друмско насеље на караванском путу познатом под називом «Дуборвачки друм». Овај пут је повезивао централне и источне делове Балкана са средњим делом Јадранске обале.

Други важан пут био је «Босански друм» који је ишао од Добруна, Белих брда, Увца, Прибоја, Бање, Кратова према Новој Вароши, спајајући се у Сјеници са Дубровачким Друмом.

Крупне промене Пријепоље доживљава доласком турске владавине половином 14. века.

Крајем 19. века моћна аустроугарска монархија долази на обале Лима и на овим просторима се осетио утицај нове цивилизације и културе.

Након великих ратова који су вођени у 20. веку, у другој половини овог века Пријепоље је доживело свеукупни друштвени и економски развој.

Данас Пријепоље представља пограничну општину Србије са Црном Гором и има важан положај на путу ка црногорском приморју и Босни и Херцеговини.Ибрахим пашина џамија

Налази се у југозападном делу Пријепоља (Шарампов). Џамију је саградио 1572. године Ибрахим-паша, син Скендер-бега, Херцеговачког субаше, касније паше и санџакбега, и унук Ибрахим-паше Вранешевића, дефтердара у влади великог везира Ахмет-паше Херцеговића, за време намесништва херцеговачког санџакбега Синан-бега Бајрамагића-Бољанића.

Ибрахим-паша је потомак угледног влашког кнеза и османског симпатизера Херака, кнеза нахије Љубовића у кадилуку Пријепоље. Ибрахим-паша је рођен око 1540. године у Поблаћу, кадилук Пријепоље, данас општина Пљевља, где му је отац Скендер имао кулу и имање. То место се и данас зове Скендеровина.
Насељена места:

Аљиновићи
Балићи
Баре
Бискупићи
Бјелахова
Брајковац
Бродарево
Брвине
Буковик
Чадиње
Чаушевићи
Црквени Тоци - Ново!
Дивци
Доње Бабине
Доњи Страњани
Дренова
Душманићи
Џурово
Гојаковићи
Горње Бабине
Горње Горачиће
Горњи Страњани
Гостун
Грачаница
Гробнице
Хисарџик
Хрта
Ивање
Ивезићи
Избичањ
Јабука
Јунчевићи
Каћево
Камена Гора
Караула
Карошевина
Кашице
Коловрат
Копривна
Косатица
Кошевине
Ковачевац
Крушево
Кучин
Лучице
Матаруге
Међани
Мијани
Мијоска
Милаковићи
Милешево - Ново!
Миљевићи
Милошев До
Мрчковина
Мушковина
Ораовац
Орашац
Осоје
Оштра Стијена
Поткрш
Поток
Прањци
Правошево
Расно
Ратајска
Седобро
Сељане
Сељашница
Скокуће
Слатина
Сопотница - Ново!
Ташево
Виницка
Врбово
Забрдњи Тоци
Залуг
Заступ
Завинограђе
Звијезд
Ђурашићи

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming