|
Registracija | Prijavi se!PrijepoljeOpština Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Pripada Zlatiborskom okrugu.

Prijepolje je naseljeno još u rimsko doba. U srednjem veku se nalazilo u sastavu srpske države Raške. Prijepolje se prvi pominje kao trg manastira Mileševa u ugovoru o trgovini solju iz Dubrovnika za Prijepolje iz 1343. godine.

Do sredine 14. veka Prijepolje je dobilo karakteristike naselja sa trgom kao centralnim prostorom. Razvoju naselja mnogo je doprineo veoma povoljan položaj jer se nalazio na raskršću važnih puteva.

Grad se razvio kao drumsko naselje na karavanskom putu poznatom pod nazivom «Duborvački drum». Ovaj put je povezivao centralne i istočne delove Balkana sa srednjim delom Jadranske obale.

Drugi važan put bio je «Bosanski drum» koji je išao od Dobruna, Belih brda, Uvca, Priboja, Banje, Kratova prema Novoj Varoši, spajajući se u Sjenici sa Dubrovačkim Drumom.

Krupne promene Prijepolje doživljava dolaskom turske vladavine polovinom 14. veka.

Krajem 19. veka moćna austrougarska monarhija dolazi na obale Lima i na ovim prostorima se osetio uticaj nove civilizacije i kulture.

Nakon velikih ratova koji su vođeni u 20. veku, u drugoj polovini ovog veka Prijepolje je doživelo sveukupni društveni i ekonomski razvoj.

Danas Prijepolje predstavlja pograničnu opštinu Srbije sa Crnom Gorom i ima važan položaj na putu ka crnogorskom primorju i Bosni i Hercegovini.Ibrahim pašina džamija

Nalazi se u jugozapadnom delu Prijepolja (Šarampov). DŽamiju je sagradio 1572. godine Ibrahim-paša, sin Skender-bega, Hercegovačkog subaše, kasnije paše i sandžakbega, i unuk Ibrahim-paše Vraneševića, defterdara u vladi velikog vezira Ahmet-paše Hercegovića, za vreme namesništva hercegovačkog sandžakbega Sinan-bega Bajramagića-Boljanića.

Ibrahim-paša je potomak uglednog vlaškog kneza i osmanskog simpatizera Heraka, kneza nahije LJubovića u kadiluku Prijepolje. Ibrahim-paša je rođen oko 1540. godine u Poblaću, kadiluk Prijepolje, danas opština Pljevlja, gde mu je otac Skender imao kulu i imanje. To mesto se i danas zove Skenderovina.
Naseljena mesta:

Aljinovići
Balići
Bare
Biskupići
Bjelahova
Brajkovac
Brodarevo
Brvine
Bukovik
Čadinje
Čauševići
Crkveni Toci - Novo!
Divci
Donje Babine
Donji Stranjani
Drenova
Dušmanići
Džurovo
Gojakovići
Gornje Babine
Gornje Goračiće
Gornji Stranjani
Gostun
Gračanica
Grobnice
Hisardžik
Hrta
Ivanje
Ivezići
Izbičanj
Jabuka
Junčevići
Kaćevo
Kamena Gora
Karaula
Karoševina
Kašice
Kolovrat
Koprivna
Kosatica
Koševine
Kovačevac
Kruševo
Kučin
Lučice
Mataruge
Međani
Mijani
Mijoska
Milakovići
Mileševo - Novo!
Miljevići
Milošev Do
Mrčkovina
Muškovina
Oraovac
Orašac
Osoje
Oštra Stijena
Potkrš
Potok
Pranjci
Pravoševo
Rasno
Ratajska
Sedobro
Seljane
Seljašnica
Skokuće
Slatina
Sopotnica - Novo!
Taševo
Vinicka
Vrbovo
Zabrdnji Toci
Zalug
Zastup
Zavinograđe
Zvijezd
Đurašići

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming