|
Registracija | Prijavi se!RažanjOpština Ražanj ima povoljan geografski položaj. Nalazi se na raskršću Balkanske i Karpatske Srbije i Velikog i Južnog pomoravlja. Okružena je opštinama Kruševac, Aleksinac, Sokobanja, Boljevac, Paraćin i Ćićevac, sa kojima je povezuju tri regionalna putna pravca. NJenom teritorijom prolazi najznačajnija republička drumska saobraćajnica auto-put Beograd - Niš. Na severoistočnoj strani Ražnja nalazi se planina Bukovik, a na severnoj prevoj Mečka.

Legenda o Ražnju govori o gradu još iz doba Rimljana kada se ovaj grad zvao Arsena, od latinske reči arsenale, u bukvalnom prevodu “magacin za smeštaj ratne spreme”, te se zbog toga i naselje zvalo Arsena. I tu su kod Ražnja, sredinom XVI veka nađeni ostaci Rimskog puta. Sam naziv Ražanj potiče iz Turskog doba. Jedna od legendi kaže da su se stanovnici ove varošice štitili od najezde Turaka zašiljenim koljima koji su ličili na ražnjeve te odatle i naziv Ražanj, a po drugoj priči veruje se da naziv Ražanj potiče od naziva Rožanj, najviše tačke planine Bukovik (893m).

Iako nisu vršena značajna arheološka istraživanja na teritoriji Ražanjske opštine, prilikom gradnje kuća, kopanja bunara i sl. nailazi se na vrlo zanimljive arheološke lokacije koje potvrđuju postojanje ovog naselja još p.n.e.
Naseljena mesta:

Braljina - Novo!
Cerovo
Crni Kao
Čubura
Grabovo
Lipovac
Maćija
Maletina
Mađere
Novi Bračin
Pardik
Podgorac
Poslon - Novo!
Praskovče
Praskovče Manastirsko
Pretrkovac
Ražanj
Rujište
Šetka
Skorica
Smilovac
Stari Bračin
Varoš
Vitoševac - Novo!

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming