|
Регистрација | Пријави се!РашкаОпштина Рашка има долином Ибра меридијански правац пружања, на северу путном и железничком везом повезана је са Западноморавском долином и Шумадијом, а на југу са Косовом и Метохијом. Долином Јошанице, на истоку, повезана је са Александровачком жупом и Топлицом, а на југозападу, долином реке Рашке, са Црном Гором и новопазарским делом.

Србија је једина српска земља која се зове именом свог народа, а Рашка је једини град који носи име једне српске државе. У тој старој средњовековној српској држави основана је и прва школа на Немањином двору, колевка српске писмености и духовности, у којој су образовани наши први просветитељи и књижевници Свети Сава и Стефан Првовенчани.

Резултати археолошких истраживања на више локалитета на територији општине Рашка (Добрњац, Небеске столице) показују да је ово подручје било настањено још у далекој прошлости. Још у римско доба долином Ибра водили су важни путеви, а средњовековни градови Брвеник и Маглич (тер.општ. Краљево) подигнути су на темељима ранијих античких грађевина.

На историјској карти област Рашка је именована као Дарданија. И у време римске колонизације Ибарске долине главни град у њој се звао Муниципијум Дарданорум. Од 12.века биографи Стефана Немање саопштавају да се ово подручје назива Ибар. Тако се вели да је Стефан Немања наследио део свог отечества Ибар, Расину, Топлицу и Реке.

Византијски историчари већ од 12. века називају Ибар и ширу област - Рашка по најисточнијем граду немањићке државе граду званом Расса, Расциа, Раxиа што је дало географски појам Рашка.

Према историчару др Радошу Љушићу (Престонице Србије у средњем веку), од времена Стефана Немање и почетка ширења Рашке, махом ка југоистоку, Рас губи свој дотадашњи значај. Држава Немањића у то доба нема сталну престоницу, већ се њено седиште налази тамо где и тренутни краљ, обично у неком од двораца (Пауни, Неродимља, Сврчин, Штимља (Штимље) и други).

У доба српске средњовековне државе ово подручје налазило се у самом језгру и из тог периода датирају три значајна манастира: Кончул, Нова Павлица и Градац. Године 1455. Турци-османлије заузеле су средњовековно утврђење Брвеник и на тај начин потпуно овладале данашњом територијом општине Рашка, која се у склопу Османлијског царства налазила све до 1833.год.

Према доступним историјским подацима Рашка је основана 17. септембра 1845. године указом о подизању вароши Рашке који је потписао кнез Александар Карађорђевић. Доношењу указа предходио је рад државне комисије на испитивању постојања услова за подизање варошице на Главном састанку, чији је председник био Атанасије Николић. Предлог о потреби оснивања варошице Николић је образложио чињеницама да је Рашки састанак установљен одмах по подизању граничне стражарнице – карауле на државној граници са Турском, да се ту остварују многобројни контакти грађана са обе стране границе, тргује и обављају други приватни послови, тако да је постало нужно стално присуство среског капетана који би решавао настале проблеме грађана. На основу предлога комисије, тадашњи министар унутрашњих послова Илија Гарашанин говорио је Совјету 1. септембра 1845. године, да би Совјет Кнежевине на седници од 6. септембра 1845. године донео одлуку о формирању варошице Рашка. Предлог министра унутрашњих послова Гарашанина садржао је и план вароши Рашке са пратећим здањима који је урадио цариник Никола Алковић.

У једном периоду, током Првог светског рата, од 31. октобра до 15. новембра 1915. године, Рашка је на неки начин била престоница Србије јер су у њој одседали краљ и тадашња српска влада.

Данашња општина Рашка као особена функционално-просторна целина формирана је 1960. године.Насељена места:

Бадањ
Баљевац
Бела Стена
Бело Поље
Беоци
Биљановац
Биниће
Биочин
Боће
Боровиће
Брвеница
Брвеник - Ново!
Црна Глава
Драганићи
Гњилица
Гостирадиће
Градац
Јошаничка Бања - Ново!
Карадак
Кашиће - Ново!
Казновиће
Копаоник
Корлаће
Ковачи
Кравиће
Кремиће
Крушевица
Кућане
Курићи
Лисина
Луково
Милатковиће
Муре
Носољин
Ново Село
Орахово
Панојевиће
Павлица - Ново!
Пискања
Пискања
Плавково
Плешин
Побрђе
Поцесје
Покрвеник
Радошиће
Раковац
Рашка
Рудница
Рвати
Себимиље
Семетеш
Шипачина
Супње
Тиоџе
Трнава
Варево
Војмиловићи
Вртине
Зарево
Жерађе
Жутице

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming