|
Registracija | Prijavi se!RaškaOpština Raška ima dolinom Ibra meridijanski pravac pružanja, na severu putnom i železničkom vezom povezana je sa Zapadnomoravskom dolinom i Šumadijom, a na jugu sa Kosovom i Metohijom. Dolinom Jošanice, na istoku, povezana je sa Aleksandrovačkom župom i Toplicom, a na jugozapadu, dolinom reke Raške, sa Crnom Gorom i novopazarskim delom.

Srbija je jedina srpska zemlja koja se zove imenom svog naroda, a Raška je jedini grad koji nosi ime jedne srpske države. U toj staroj srednjovekovnoj srpskoj državi osnovana je i prva škola na Nemanjinom dvoru, kolevka srpske pismenosti i duhovnosti, u kojoj su obrazovani naši prvi prosvetitelji i književnici Sveti Sava i Stefan Prvovenčani.

Rezultati arheoloških istraživanja na više lokaliteta na teritoriji opštine Raška (Dobrnjac, Nebeske stolice) pokazuju da je ovo područje bilo nastanjeno još u dalekoj prošlosti. Još u rimsko doba dolinom Ibra vodili su važni putevi, a srednjovekovni gradovi Brvenik i Maglič (ter.opšt. Kraljevo) podignuti su na temeljima ranijih antičkih građevina.

Na istorijskoj karti oblast Raška je imenovana kao Dardanija. I u vreme rimske kolonizacije Ibarske doline glavni grad u njoj se zvao Municipijum Dardanorum. Od 12.veka biografi Stefana Nemanje saopštavaju da se ovo područje naziva Ibar. Tako se veli da je Stefan Nemanja nasledio deo svog otečestva Ibar, Rasinu, Toplicu i Reke.

Vizantijski istoričari već od 12. veka nazivaju Ibar i širu oblast - Raška po najistočnijem gradu nemanjićke države gradu zvanom Rassa, Rascia, Raxia što je dalo geografski pojam Raška.

Prema istoričaru dr Radošu LJušiću (Prestonice Srbije u srednjem veku), od vremena Stefana Nemanje i početka širenja Raške, mahom ka jugoistoku, Ras gubi svoj dotadašnji značaj. Država Nemanjića u to doba nema stalnu prestonicu, već se njeno sedište nalazi tamo gde i trenutni kralj, obično u nekom od dvoraca (Pauni, Nerodimlja, Svrčin, Štimlja (Štimlje) i drugi).

U doba srpske srednjovekovne države ovo područje nalazilo se u samom jezgru i iz tog perioda datiraju tri značajna manastira: Končul, Nova Pavlica i Gradac. Godine 1455. Turci-osmanlije zauzele su srednjovekovno utvrđenje Brvenik i na taj način potpuno ovladale današnjom teritorijom opštine Raška, koja se u sklopu Osmanlijskog carstva nalazila sve do 1833.god.

Prema dostupnim istorijskim podacima Raška je osnovana 17. septembra 1845. godine ukazom o podizanju varoši Raške koji je potpisao knez Aleksandar Karađorđević. Donošenju ukaza predhodio je rad državne komisije na ispitivanju postojanja uslova za podizanje varošice na Glavnom sastanku, čiji je predsednik bio Atanasije Nikolić. Predlog o potrebi osnivanja varošice Nikolić je obrazložio činjenicama da je Raški sastanak ustanovljen odmah po podizanju granične stražarnice – karaule na državnoj granici sa Turskom, da se tu ostvaruju mnogobrojni kontakti građana sa obe strane granice, trguje i obavljaju drugi privatni poslovi, tako da je postalo nužno stalno prisustvo sreskog kapetana koji bi rešavao nastale probleme građana. Na osnovu predloga komisije, tadašnji ministar unutrašnjih poslova Ilija Garašanin govorio je Sovjetu 1. septembra 1845. godine, da bi Sovjet Kneževine na sednici od 6. septembra 1845. godine doneo odluku o formiranju varošice Raška. Predlog ministra unutrašnjih poslova Garašanina sadržao je i plan varoši Raške sa pratećim zdanjima koji je uradio carinik Nikola Alković.

U jednom periodu, tokom Prvog svetskog rata, od 31. oktobra do 15. novembra 1915. godine, Raška je na neki način bila prestonica Srbije jer su u njoj odsedali kralj i tadašnja srpska vlada.

Današnja opština Raška kao osobena funkcionalno-prostorna celina formirana je 1960. godine.Naseljena mesta:

Badanj
Baljevac
Bela Stena
Belo Polje
Beoci
Biljanovac
Biniće
Biočin
Boće
Boroviće
Brvenica
Brvenik - Novo!
Crna Glava
Draganići
Gnjilica
Gostiradiće
Gradac
Jošanička Banja - Novo!
Karadak
Kašiće - Novo!
Kaznoviće
Kopaonik
Korlaće
Kovači
Kraviće
Kremiće
Kruševica
Kućane
Kurići
Lisina
Lukovo
Milatkoviće
Mure
Nosoljin
Novo Selo
Orahovo
Panojeviće
Pavlica - Novo!
Piskanja
Piskanja
Plavkovo
Plešin
Pobrđe
Pocesje
Pokrvenik
Radošiće
Rakovac
Raška
Rudnica
Rvati
Sebimilje
Semeteš
Šipačina
Supnje
Tiodže
Trnava
Varevo
Vojmilovići
Vrtine
Zarevo
Žerađe
Žutice

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming