|
Регистрација | Пријави се!РековацОпштина Рековац се налази у средишњем делу Србије и југоистичном делу Шумадије, између Гледићких планина на западу и Јухора на истоку.

Варош Рековац, центар истоимене општине у Поморавском округу, налази се на око 30 км југозападно од Јагодине, на реци Дуленки, у брдовитом крају који је познат под својим историјским именом Левач. Са запада се уздижу високи обронци Гледићких планина, а са југоистока прибрежје планине Јухор. Цео Левач прошаран је малим али водоносним рекама. Овај простор окружују реке Дуленка, Гружа, Лепеница, Белица и Темнић.

Левач се у српској историји помиње крајем 12. века, за време владавине Стефана Немање који је 1183. године од Византинаца ослободио Левач, Лепеницу и Белицу, као и у житију Светог Симеона (Немање) од Саве Немањића. Према овим наводима, Левач је улазио у састав државе великог жупана Стефана Немање. Старо српско село Рекавице први пут се помиње у писаним изворима турског начелства и пореским документима 1595. године као Раковац. После ослобођења од Турака, Рековац је постао део кнежевине Левач у саставу Јагодинске нахије. Насеље је ушорено 1836. године, а статус варошице добило је 1886. године.

Постоји неколико тумачења назива Левач. По једном предању назив је дат по положају – насеље се налази са леве стране Велике и Западне Мораве. Помиње се да је том називу "кумовао" кнез Лазар. Ово тумачење је прихватљиво због положаја, Левач се налази са леве стране Мораве, али је неприхватљиво да потиче од кнеза Лазара који је живео у XIV веку, с обзиром да се Левач помиње још у XII веку. По другом тумачењу Левач је тако назван јер је окружен и заклоњен планинама или, како се у народу каже, „левачан". Треће тумачење имена позива се на изглед краја. Наиме, Левач оивичен планинама, посматран са висине личи на велики левак, а модификацијом речи левак настао је Левач. Последње, четврто тумачење каже да је Левач крај познат по воћњацима и виноградима, а за често претакање ракије и вина користио се левак те је, модификацијом те речи, настао Левач.
Насељена места:

Баре
Белушић
Беочић
Богалинац
Брајиновац
Цикот
Доброселица
Драгово - Ново!
Каленићки Прњавор
Калудра
Кавадар
Комаране
Лепојевић
Лоћика
Ломница
Малешево
Мотрић
Надрље - Ново!
Опарић - Ново!
Превешт
Рабеновац
Ратковић - Ново!
Секурич
Сибница
Сиљевица
Шљивица
Течић
Урсуле
Велика Крушевица
Вукмановац
Жупањевац

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming