|
Регистрација | Пријави се!СвилајнацПрема административно-територијалној подели, општина Свилајнац припада централној Србији, то јест њеном југоисточном делу, и североисточном делу Поморавског управног округа. Територија општине (326 квадратних километара) је неправилног троугластог облика са територијалним продужецима у западном - моравском делу где се, као што је већ речено, налазе најсевернија и најјужнија тачка. На северу се граничи са општином Жабари, на истоку са општинама Деспотовац и Петровац, на југу са територијом општине Јагодина, а на западу са Баточином и Великом Планом.

Општина Свилајнац припада средњем Поморављу јер се цела њена западна страна ослања на ток исте реке и великим делом чини њену природну границу. Територија општине обухвата и једну мању географску целину, Доњу Ресаву, коју чини доњи ток истоимене реке и њено ушће у Велику Мораву чија је десна притока.

Историја Свилајнца је недовољно проучена, али је вишевековни континуитет овог града евидентан. Постоје различита мишљења о његовој старости. По неким ауторима он је постојао још у римско доба, док га други сврставају у насеља новијег датума.

У турском попису из 1467. године Свилајнац се наводи у списку 46 села области Ресаве као село са 30 кућа. Као село на царском друму, Свилајнац је имао статус дербенџија, чувара пута и објеката на њему. Легенда каже да је име града везано за стари облик привређивања, гајење свилене бубе које је овде било веома развијено све до средине 20. века.

Свилајнац је као село постојао до Кочине крајине и устаничких борби под Карађорђем, а легендарни јунак овог краја је војвода Стеван Синђелић.

Свеопштем развоју Свилајнца нарочито је допринео живот и рад Милосава Здравковића Ресавца. Један од првих ученика Велике школе у Београду 1808. године, утицајан, члан Народног суда, вршилац државничких функција, војвода Ресавац је постао кнез Ћупријске нахије 1815. године. У то време Свилајнац се брзо развија. 1818. године има 96 домова, а већ следеће године 182 дома, док је 1822. године било 214 кућа са 564 арачких глава. Ствара се занатлијски и трговачки сталеж, а тиме и чаршијско језгро које почиње да утиче на привредни и друштвени развој целе Ресаве.

Указом кнеза Михаила 1866. године Свилајнац је званично проглашен варошицом. Први провинцијски лист у Србији "Ресавски поштоноша", изашао је 1871. године у Свилајнцу.
Насељена места:

Бобово
Бресје
Црквенац - Ново!
Дубље
Дубница
Гложане
Грабовац - Ново! (Број коментара: 1)
Купиновац
Кушиљево
Луковица
Мачевац
Проштинац
Радошин
Роанда
Роћевац - Ново! (Број коментара: 1)
Седларе - Ново!
Суботица
Свилајнац
Тропоње
Војска
Врлане
Ђуринац

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming