|
Регистрација | Пријави се!СврљигОпштина Сврљиг се налази у источној Србији, на средњем току Сврљишког Тимока, између Ниша и Књажевца и Алексинца и Беле Паланке. Сврљишка и котлина Беле Реке,оивичени су масивом Сврљишких планина, Тресибабом и огранцима Озрена и Девице.

Подигли су га Римљани када су 29. године пре нове ере коначно покорили Трачане. Римљани су у духу свога језика, трачко име реке Тимахос променили у Тимакус и по њему назвали своја два важна стратегијска утврђења на путу Ниш-Арчал на Дунаву, Timakus maius на Сврљишком Тимоку и Tinakus minus на Белом Тимоку.

Формирањем прве српске државе у 9.веку Сврљиг и Тимочани остају ван њене границе, заузети од Бугарске, где припадају Видинској кнежевини. Од Бугара Сврљиг преотимају Византинци, а од Византије 1182. године Стефан Немања, тако да тада Сврљиг први пут улази у састав средњевековне српске државе. Потом Сврљиг прелази више пута у визатијске, угарске и бугарске руке, а 1254. српској држави га враћа краљ Урош Први, а Турци га заузимају, кад и Ниш, 1386. године. После Косовске битке Сврљиг се налази у тампон зони између Србије и Турске. Сврљиг, бележе историчари напада и Муса Кесеџија.

Хајдук Вељко од 1807. диже устанике против Турске и увом крају, да би до одсутне буне дошло, под вођством Радојка Тричковића Сајтара, 1833.године, на дан Св. Марка, када је овај крај ослобођен од турског завојевача и припојен Кнежевини Србији.

Сврљишка буна из 1833. године није била и последња буна и рат Сврљижана. Учествовали су они и у српско-турским ратовима од 1876.до 1878. године, Тимочкој буни 1883.године, великим ратовим од 1912. до 1918. године, Другом светском рату и последњим ратним догађањима.
Насељена места:

Белоиње
Бучум
Бурдимо
Црнољевица
Давидовац
Драјинац
Галибабинац
Гојмановац
Грбавче
Гулијан
Гушевац
Извор
Копајкошара - Ново!
Лабуково
Лалинац
Лозан
Луково
Манојлица
Мечји До
Мерџелат
Нишевац
Околиште
Округлица
Палилула
Периш
Пирковац
Плужина
Попшица - Ново!
Преконога - Ново!
Радмировац
Рибаре
Сливје
Шљивовик
Тијовац
Варош
Влахово
Жељево
Ђуринац

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming