|
Registracija | Prijavi se!SentaOpština Senta se nalazi u severnom delu Vojvodine, 42 km južno od granice sa Republikom Mađarskom, na desnoj obali reke Tise, 101 km od Novog Sada (putnim pravcem E75), 182 km od Vršca (putnim pravcem preko Zrenjanina), 92 km od Zrenjanina, 179 km od Beograda, 306 km od Kragujevca i 405 km od Niša.

Senta je svoje ime najverovatnije dobila od mađarske plemićke porodice Sente-Magoč, koja je imale više zemljišnih poseda širom Ugarske, pa tako i pored reke Tise. Pretpostavlja se da je ova porodica osnovala Sentu i naselje Magoč (Makoš).

Zbog izvrsnih geografskih karakteristika Senta je od davnih vremena naseljeno mesto. Mesto je prvi put pominjano u dokumentu iz 1216. godine, ali tada već kao naseljeno mesto, ima svoju crkvu i tranzitno je mesto za prelaz preko reke Tise.

Sentu i njenu okolinu je 1241. godine uništila najezda Mongola (Tatara). Na jugu ondašnje ugarske države postotak uništenja naselja je iznosio oko 50 %. Tada su bila uništena i Senti bliža, prethodno pomenuta naselja.

Zbog sukoba oko prikupljanja carine na reci Tisi, koji je vođen sa gradom Segedinom, a što je izazvalo čak i oružani konflikt, u drugoj polovini 15. veka dolazi do sklapanja jednog sporazuma. Ovaj dokument iz 1475. godine Sentu pominje kao varoš (opidium). Na kraju XV veka grad Senta ima svoju crkvu i nedeljnu pijacu, a 1494. godine je usled darežljivosti franjevačkih monaha izgrađen i manastir. U to vreme Senta se već nalazi među značajnijim gradovima koji se nalaze u svojini budimskog Kaptola.

Na osnovu predstavke budimskog Kaptola, Ladislav II Jagelonski, kralj Češke i Mađarske, dodeljuje 2. februara 1506. Povelju o privilegijama gradu Senti, kojom gradu dodeljuje sve one privilegije koje ima i grad Segedin.

U razvoju grada seljačka buna Đerđa Dože izaziva izvesno usporavanje, a tragedija kod Mohača je svakako zapečatila i razvojnu sudbinu grada. Turska vojska je u svom povlačenju krajem septembra 1526. godine porušila grad, stanovnike koji nisu pobegli delom pobila, a delom pak odvela u ropstvo. Turska dominacija, koja je trajala 150 godina, izazvala je niz dubokih promena u privrednom životu i u strukturi stanovništva. Zbog čestih ratova je nestalo i više naselja u okolini Sente.

Dana 11. septembra 1697. godine turci kod Sente trpe težak poraz od evropskih hrišćanskih trupa pod vođstvom Eugena Savojskog.

Nakon sklapanja Karlovačkog mira bečki dvor je 1702. godine organizovao Potisku vojnu granicu, te se u okviru iste u granična područja naseljavaju srpski graničari.

Od 1751. godine postaje važno naselje privilegovane potiske krunske oblasti. Od 1861. godine postaje grad sa sređenim većem. Krajem 19. veka i početkom 20. veka grad se spektakularno razvija, tada se izgrađuje gimnazija, više javnih objekata, moderan kej i prvi gvozdeni most, čime se u principu izgradio današnji imidž grada.

Završetkom Prvog svetskog rata Senta dolazi u okrilje južnoslovenske države, koja je tada formirana.


Spomenik senćanskoj bici

Spomenik senćanskoj bici je izrađen povodom posete Franje Josipa I 1895. godine, koji je došao na vojnu smotru koja se održavala na obali Tise, odnosno mesto događanja senćanske bitke koja se dogodila 1697. godine. Za 300. godišnjicu bitke spomen kompleks je proširen i uređen.

1697. godine turci organizuju ratni pohod radi ponovnog osvajanja izgubljenih teritorija, međutim 11. septembra 1697. godine kod Sente su pretrpeli težak poraz od strane hrišćanskih trupa vođenih od strane Eugena Savojskog. Uspomenu na to čuva spomen-kompleks postavljen na obali Tise.

Ova bitka značila je jednu od najznačajnijih istorijskih pobeda hrišćanske Evrope nad azijskim osvajačem. Spomen-vidikovac senćanske bitke je otvoren 2010. godine u sklopu tornja gradske kuće i predstavlja vrednu turističku atrakciju grada i predstavlja prvi korak u turističkoj promociji ove u Evropskim razmerama važne bitke.
Naseljena mesta:

Batka
Bogaraš
Gornji Breg
Kevi
Tornjoš

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming