|
Регистрација | Пријави се!СечањOпштина Сечањ се налази у Средњем Банату, на самој граници са Румунијом. Граничи се са општинама Житиште, Зрењанин, Ковачица, Алибунар и Пландиште.

Историјски посматрано, сва насеља на територији општине Сечањ су веома рано формирана о чему сведоче многобројни споменици и археолошке ископине из доба праисторије, неолита и бронзаног доба.

Сечањ је израстао на малом узвишењу у близини Тамиша. Окруживали су га велепоседи Аласег. Вероватно је био најближи данашњој локацији места. Цело подручје је било, под непосредном контролом жупаније Кеве, данас Ковин. Атар се граничио са атарима Боке, Сарче (Сутјеске) и Модоша (Јаша Томић). Први писани трагови датирају из 1338. године. Писани документи о Сечњу потичу из времена владавине Аустријанаца. По преузимању власти постављен је нови гувернер Флоримунд Клаудије Мерси. Он је начинио попис целокупног становништва.

Сечањ је уступљен загребачком капитолу као замена за Хрватска добра 1801. године. Четири године касније Српско становништво се под притиском одселило на границу немачко-банатске регименте и основало насеље Самош.

Тек 1824. године село је добило православног свештеника. Две године касније приор (католички свештеник) Александар Алоговић одобрава изградњу цркве. У времену од 1828. до 1833. године подигнута је католичка црква са два торња. Доминирала је центром места. У прво време овај верски објекат покривен шиндром, касније црепом. Црква је 1967. године срушена а на њеном месту је подигнута бензиска пумпа.

После протеривања Турака и насељавања мађарског живља место је 1888. године добило ново име Torontal - Szeszany (Торонталски Сечањ).

Данашње име коначно је устројено 1922. године. Прави, извори корени садашњег назива Сечањ нису познати.

Сечањ је 1919. године припојен Торонталско - тамишкој жупанији. Одлуком владе Демократске Федеративне Југославије у Сечањ су, после национализације немачке имовине, доселили 17. и 21. септембра 1945. године 238 домаћинстава из Билећа. Из мостарског краја доселили су се 25. априла 1946. године, Косовски живаљ се доселио 26. маја исте године.
Насељена места:

Бока
Бусење
Јарковац
Јаша Томић - Ново!
Конак
Крајишник
Неузина
Сечањ
Шурјан
Сутјеска

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming