|
Registracija | Prijavi se!SečanjOpština Sečanj se nalazi u Srednjem Banatu, na samoj granici sa Rumunijom. Graniči se sa opštinama Žitište, Zrenjanin, Kovačica, Alibunar i Plandište.

Istorijski posmatrano, sva naselja na teritoriji opštine Sečanj su veoma rano formirana o čemu svedoče mnogobrojni spomenici i arheološke iskopine iz doba praistorije, neolita i bronzanog doba.

Sečanj je izrastao na malom uzvišenju u blizini Tamiša. Okruživali su ga veleposedi Alaseg. Verovatno je bio najbliži današnjoj lokaciji mesta. Celo područje je bilo, pod neposrednom kontrolom županije Keve, danas Kovin. Atar se graničio sa atarima Boke, Sarče (Sutjeske) i Modoša (Jaša Tomić). Prvi pisani tragovi datiraju iz 1338. godine. Pisani dokumenti o Sečnju potiču iz vremena vladavine Austrijanaca. Po preuzimanju vlasti postavljen je novi guverner Florimund Klaudije Mersi. On je načinio popis celokupnog stanovništva.

Sečanj je ustupljen zagrebačkom kapitolu kao zamena za Hrvatska dobra 1801. godine. Četiri godine kasnije Srpsko stanovništvo se pod pritiskom odselilo na granicu nemačko-banatske regimente i osnovalo naselje Samoš.

Tek 1824. godine selo je dobilo pravoslavnog sveštenika. Dve godine kasnije prior (katolički sveštenik) Aleksandar Alogović odobrava izgradnju crkve. U vremenu od 1828. do 1833. godine podignuta je katolička crkva sa dva tornja. Dominirala je centrom mesta. U prvo vreme ovaj verski objekat pokriven šindrom, kasnije crepom. Crkva je 1967. godine srušena a na njenom mestu je podignuta benziska pumpa.

Posle proterivanja Turaka i naseljavanja mađarskog življa mesto je 1888. godine dobilo novo ime Torontal - Szeszany (Torontalski Sečanj).

Današnje ime konačno je ustrojeno 1922. godine. Pravi, izvori koreni sadašnjeg naziva Sečanj nisu poznati.

Sečanj je 1919. godine pripojen Torontalsko - tamiškoj županiji. Odlukom vlade Demokratske Federativne Jugoslavije u Sečanj su, posle nacionalizacije nemačke imovine, doselili 17. i 21. septembra 1945. godine 238 domaćinstava iz Bileća. Iz mostarskog kraja doselili su se 25. aprila 1946. godine, Kosovski živalj se doselio 26. maja iste godine.
Naseljena mesta:

Boka
Busenje
Jarkovac
Jaša Tomić - Novo!
Konak
Krajišnik
Neuzina
Sečanj
Šurjan
Sutjeska

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming