|
Registracija | Prijavi se!TrstenikU plodnoj dolini Zapadne Morave, na padinama Gledićkih planina (922 m) i Goča (1216 m), prostire se opština Trstenik.

Opština Trstenik nalazi se u centralnom delu Srbije i graniči se sa sledećim opštinama: Kraljevo na zapadu, Vrnjačka Banja na jugozapadu, Aleksandrovac na jugu i jugoistoku, Kruševac na istoku, Rekovac na severu i Varvarin na severoistoku.

Istorija Trstenika i okoline seže u daleku prošlost. Područje trsteničke opštine naseljeno je još u periodu neolita, tačnije 6000 godina p.n.e. O tome svedoče arheološka nalazišta Blagotin i Stragari.

U doba začetka antičke kulture, u predelima oko Zapadne Morave živelo je pleme Tribali. Herodot u 5. veku p.n.e. beleži da kroz tribalsku ravnicu protiče reka Angros (Zapadna Morava). U I veku n.e. ove prostore osvajaju Rimljani.

Najveći doprinos kraju Rimljani daju u 3. veku, kada je sa Apenina doneta vinova loza, te vinogradarstvo kroz vekove postaje jedna od najznačajnijih delatnosti stanovništva.

U nemanjićkoj srednjovekovnoj Srbiji trstenički kraj je obuhvaćen župama Moravom i Levčom.

Prvi pisani pomen Trstenika nalazi se u darovnoj povelji manastiru Ravanici, kojom knez Lazar 1381. godine svojoj zadužbini poklanja metohe Trstenik, Veluće i Ribnik. Povelja se čuva u biblioteci u Bolonji. Iz srednjovekovnog perioda potiču i manastiri moravske arhitektonske škole, zadužbine dveju princeza, tinja i Veluće.

Godine 1427. Turci osvajaju Kruševac i kao pogranična tvrđava prema Turskoj, u trsteničkoj sutesci biva sagrađen grad Grabovac, kasnije u narodu prozvan Jerinin grad.

Padom Srbije pod tursku vlast 1459. godine, Trstenik postaje drumsko naselje u kome se nalazila posada za obezbeđenje turskih karavana.

Po odobrenju Miloša Obrenovića, od 1832.-1838. izgrađuje se novi Trstenik, na desnoj rečnoj terasi Morave, mestu znatno pogodnijem za topografsko širenje grada. Trstenička čaršija se postepeno širi, tako da postaje sedište sreza koji je obuhvatao sela današnje opštine i deo opštine Vrnjačka Banja.

Posle drugog svetskog rata dolazi do naglog razvoja grada osnivanjem preduzeća „Prva Petoletka“, koje je postalo vodeća industrija hidraulike i pneumatike SFR Jugoslavije i značajno ime na svetskom tržištu.
Naseljena mesta:

Bogdanje
Božurevac
Bresno Polje
Brezovica
Bučje
Čairi
Donja Crnišava
Donja Omašnica
Donji Dubič
Donji Ribnik
Dublje
Golubovac
Gornja Crnišava
Gornja Omašnica
Gornji Dubič
Gornji Ribnik
Grabovac
Jasikovica
Kamenjača
Levičje
Ljubostinja - Novo!
Loboder
Lopaš
Lozna
Mala Drenova
Mala Sugubina
Medveđa
Mijajlovac
Milutovac
Odžaci
Okruglica
Osaonica
Pajsak
Planinica
Počekovina
Poljna
Popina
Prnjavor
Rajinac
Riljac
Riđevštica - Novo! (Broj komentara: 2)
Rujišnik
Selište
Stari Trstenik
Stopanja
Stragari
Stublica
Tobolac
Ugljarevo
Velika Drenova
Veluće - Novo!

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming