|
Регистрација | Пријави се!ЋићевацОпштина Ћићевац налази се у централној Србији, у североисточном делу Расинског округа, на десној обали Велике Мораве.

Општина Ћићевац се граничи са општином Параћин са северне стране, са истока са општином Ражањ, на западу са општином Варварин и на југо-западу са Градом Крушевцом.

Ћићевац је општина богате традиције и вишевековне историје, позната по културно- историјском наслеђу: Мојсињској Светој гори, са преко 70 цркава и црквишта из раног средњег века, Кули Тодора од Сталаћа, остацима римске пекаре у Сталаћу.

Насеље Ћићевац се први пут помиње у повељи Кнеза Лазара из 1375. године као село Кикевче. Историјску афирмацију Ћићевац је доживео у борбама за ослобођење од Турака.

Сам Ћићевац је, иначе, скоро у целини досељеничко насеље. Само се за део становника чије су куће лоциране на околном побрду сматра да су староседеоци. Први досељеници са Косова су Петковићи који су дошли 1710. године а остали су долазили много касније од друге половине 18. века па све до данашњих дана.

Ћићевац је проглашен за варошицу 1928. године, а од 1884-1935. године у Ћићевцу је радио рудник мрког угља “Моравац“.
Насељена места:

Браљина
Лучина
Мојсиње - Ново!
Мрзеница - Ново!
Плочник
Појате
Радошевац
Сталаћ - Ново!
Трубарево

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming