|
Регистрација | Пријави се!


ЋупријаОбласт Ћуприје је била настањена још у камено доба. О томе говоре праисторијска налазишта у околини Ћуприје. Стублина је археолошко налазиште у селу Супска, где је заступљена комплетна статиграфија виничанске културе.

У гвоздено доба настањивали су је Трачани, у равничарском делу племе Мези, а у планинском Трибали. У 4. веку Трачани су се повукли у планинске пределе, а област Мораве населили су Келти. Њихова владавина није дуго трајала, јер су се на западу Балканског полуострва појавили Римљани.

Око 15.г. п.н.е. Римљани су заузели област Мораве. Са собом су донели своју културу и цивилизацију.

Ћуприја је у то доба била прилично насељена и била је најважније римско насеље Horreum Margi на путу Viminacijum - Naissus (Костолац - Ниш) и представљало је главни привредни, трговачки, саобраћајни, стратегијски центар, као и центар за израду оружја и највеће складиште жита по чему је град и добио име Житница Мораве. Такође је била и највеће градско насеље Горње Мезије, али највећу важност је имала што се налазила на месту где је био главни прелаз преко Мораве, где су Римљани имали зидани мост.

У том периоду кроз Ћуприју је пролазио један од главних римских путева - Via Militaris. У самом центру, постоји налазиште римског града Horeum Margi. На месту данашње касарне, пронађене су многе ископине из тог периода, као што су: новац, водовод, саркофази, табла са натписом Horreum Margi. Хуни су у V веку срушили Horreum Margi, а 100 година касније, обновио га је Јустијан I.

Равно се први пут помиње средином 12. века. Арнолд из Либека (који је описао пут Хенриха Лава), идући за свету земљу 1172.године, помиње се Равно, под именом Rabnel-Rabenelle. Касније се опет помиње 1183.године, када је Фридриха Барбаросу с крсташина овде дочекало изасланство Немањино. У другој четвртини 13. века, Равно су прегазили Татари.

За време турске владавине, Ћуприја је била паланка, станица на Цариградском путу и преноћиште за одмор путника. За време војног похода Сулејмана Величанственог (1521-66), са привременим понтонским мостом на Морави, насеље се јавља као град Морава. Од друге половине 17. века Мехмед-паша Ћуприлић, подигао је стални мост Ћуприју, када је и град добио садашње име. У 16. и 17. веку, Ћуприја је и пристаниште на Великој Морави. Постоје докази да се Моравом бродило до почетка 19.века.
Насељена места:

Батинац
Бигреница
Дворица
Исаково
Иванковац - Ново!
Јовац
Кованица
Крушар
Мијатовац
Остриковац
Паљане
Сење - Ново!
Супска
Вирине
Влашка

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming