|
Регистрација | Пријави се!УбОпштина Уб се простире северозападно од Шумадије, 55 km од Београда. Обухвата долине двеју река Тамнаве и Уба, као и ниске и благо брежуљкасте терене.

Територија општине Уб насељена је од давних времена. Први помен хидронима "Тамнава" даје антички писац Јорданес, називајући је Flumen niger, што је у каснијој словенској транслацији произишло у Тамнава – црна река. Најстарији познати запис у коме се помиње Уб јесте Уговор у Тати из маја 1426. године, склопљен између угарског краља Жигмунда и деспота Стефана Лазаревића.

Назив УБ највероватније потиче од латинске речи ”Urb” (место).

Према старословенским легендама, место је настало у време владавине кнеза Коцеља, а име је добило по његовом брату Славољубу. Временом је од целог имена остало само ”Уб”.

У неким селима је према народном предању и историји, било бојева између разних непријатетљских војски. У Првом и Другом српском устанку било је неколико ратних попришта на територији општине. Тако је 4. априла 1806. била једна битка на Авали у Чучугама, где је Јаков Ненадовић дочекао и потукао Џору Османа, турског војсковођу.

У Убу су рођени и одрасли (чак у истом дворишту) двојица легенди Црвене звезде – Драган Џајић и Душан Савић.
Насељена места:

Бањани
Богдановиц0а
Брезовица
Бргуле
Црвена Јабука
Чучуге
Докмир - Ново!
Гуњевац
Гвозденовић
Јошева
Каленић
Калиновац
Кожур
Кршна Глава
Лисо Поље
Лончаник
Милорци
Мургаш
Новаци - Ново!
Паљуви
Памбуковица
Радљево
Радуша
Руклада
Шарбане
Слатина
Совљак
Стубленица
Таково
Трлић
Трњаци
Тулари
Тврдојевац
Врело
Врховине
Вукона
Звиздар

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming