|
Registracija | Prijavi se!UbOpština Ub se prostire severozapadno od Šumadije, 55 km od Beograda. Obuhvata doline dveju reka Tamnave i Uba, kao i niske i blago brežuljkaste terene.

Teritorija opštine Ub naseljena je od davnih vremena. Prvi pomen hidronima "Tamnava" daje antički pisac Jordanes, nazivajući je Flumen niger, što je u kasnijoj slovenskoj translaciji proizišlo u Tamnava – crna reka. Najstariji poznati zapis u kome se pominje Ub jeste Ugovor u Tati iz maja 1426. godine, sklopljen između ugarskog kralja Žigmunda i despota Stefana Lazarevića.

Naziv UB najverovatnije potiče od latinske reči ”Urb” (mesto).

Prema staroslovenskim legendama, mesto je nastalo u vreme vladavine kneza Kocelja, a ime je dobilo po njegovom bratu Slavoljubu. Vremenom je od celog imena ostalo samo ”Ub”.

U nekim selima je prema narodnom predanju i istoriji, bilo bojeva između raznih neprijatetljskih vojski. U Prvom i Drugom srpskom ustanku bilo je nekoliko ratnih poprišta na teritoriji opštine. Tako je 4. aprila 1806. bila jedna bitka na Avali u Čučugama, gde je Jakov Nenadović dočekao i potukao DŽoru Osmana, turskog vojskovođu.

U Ubu su rođeni i odrasli (čak u istom dvorištu) dvojica legendi Crvene zvezde – Dragan DŽajić i Dušan Savić.
Naseljena mesta:

Banjani
Bogdanovic0a
Brezovica
Brgule
Crvena Jabuka
Čučuge
Dokmir - Novo!
Gunjevac
Gvozdenović
Joševa
Kalenić
Kalinovac
Kožur
Kršna Glava
Liso Polje
Lončanik
Milorci
Murgaš
Novaci - Novo!
Paljuvi
Pambukovica
Radljevo
Raduša
Ruklada
Šarbane
Slatina
Sovljak
Stublenica
Takovo
Trlić
Trnjaci
Tulari
Tvrdojevac
Vrelo
Vrhovine
Vukona
Zvizdar

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming