|
Registracija | Prijavi se!ČajetinaOpština Čajetina se nalazi u jugozapadnom delu Republike Srbije, sa severa okružena opštinom Užice, sa istoka opštinom Arilje, sa jugoistoka opštinom Nova Varoš, sa juga opštinom Priboj, a sa zapada Republikom BiH.

Administrativno pripada Zlatiborskom okrugu. Prostor opštine Čajetina geografski podrazumeva talasastu visoravan između reka Sušice i Uvca i planina Tare i Murtenice, sa planinskim masivom Zlatibora kao središnim i glavnim delom.

Na povoljan geografski položaj Opštine utiču magistralni putevi za Crnu Goru (Jadransko more) i Republiku BiH.

Postoji nekoliko predanja o postanku imena Čajetine. Jedno kaže da je ona bila posed turskog spahije Čaja, a jedno drugo da su Turci ovde uhvatili i zarobili jednog mladića, pa se mjesto nazvalo po turskoj riječi čajet, što znači nemoć.

Ipak, vjerovatno najtačnije predanje kaže da to ime potiče od riječi čajati ili čajiti, što je nekada na lokalnom govoru značilo čekati. Pošto su se plašili da zimi pojedinačno putuju preko Zlatibora, zlatiborske kiridžije su se ovde sačekivali vraćajući se iz Šumadije.

Ovo područje je bogato kulturno-istorijskim spomenicima počev od neolitskog doba. Prvi poznati stanovnici su bili Iliri, o čemu svedoče njihova groblja ("gradine") u okolnim selima (Kriva Reka, LJubiš, Mušvete, Branešci i sl.). Takođe iz rimskog perioda potiče dosta utvrđenja, puteva, nadgrobnih spomenika. Iz srednjeg veka, perioda formiranja srpske države i perioda turske vladavine, postoji čitav niz spomenika (manastiri, crkve, spomenici, utvrđenja i sl.)

Prvi do danas pronađeni dokument koji pominje Čajetinu je iz 1815. godine. To je pismo Jovana Mićića knjazu Milošu kojim ga obaveštava o prijemu poreskih knjiga.

Čajetinu 1826. godine pominje i Joakim Vujić u svojoj knjizi „Putešestvije po Serbiji“. On piše da je od Čigote, preko Strmca, kroz gustu šumu, došao u Mićićevu Čajetinu, u kojoj je rujanski serdar imao svoj „dvor“.

Godine 1930, opština je podnela molbu Ministarstvu unutrašnjih poslova da se Čajetina proglasi za varošicu, i ova molba je usvojena novembra iste godine, pa je Srbija dobila jednu od najmanjih varošica.
Naseljena mesta:

Alin Potok
Branešci
Čičkova
Dobroselica
Drenova
Golovo
Gostilje
Jablanica
Kriva Reka
Ljubiš
Mačkat - Novo!
Mešnik
Mušvete - Novo!
Rakovica
Rožanstvo - Novo!
Rudine
Sainovina
Semegnjevo
Sirogojno - Novo!
Šljivovica
Stublo
Tripkova - Novo!
Trnava
Željine
Zlatibor - Novo!

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming