|
Регистрација | Пријави се!ШидОпштина Шид налази се у Сремском округу, у југозападном делу Војводине и представља другу по величини општину на територији Срема.

14. новембра 1997. године на имању Живка Ковачевића у Шиду откривен је антички саркофаг.

Рачуна се да је прво насеље почело да се диже око потока у првој половини 16. века. Пошто је безбедност трговачких каравана на простору преласка потока била све боља, караване су се одмарале поред караула, ту се повремено задржавале и насеље се постепено ширило и јачало.

Сремски фронт је настао 21. октобра 1944. године, одмах после ослобођења Београда, када су јединице Народноослободилачке војске Југославије и Црвене армије Совјетског Савеза прешле преко реке Саве и не дајући непријатељу да предахне, отпочеле тешке вишемесечне борбе на овом простору.

У сремској равници, на простору омеђеном рекама Дунавом и Савом, а по дубини од Земуна до линије Винковци-Жупања, вођене су борбе све до 13. априла 1945. године, када је коначно пробијена и последња непријатељска линија одбране и ослобођени Винковци и Жупања. После ослобођења већег дела Србије, укљчујући и Београд, настала је нова етапа у ослободилачком антифашистичком рату народа Југославије.
Насељена места:

Адашевци - Ново!
Бачинци
Батровци
Беркасово - Ново!
Бикић До
Бингула
Ћипша - Ново!
Ердевик - Ново!
Гибарац
Илинци
Јамена
Кукујевци
Љуба
Моловин - Ново!
Моровић - Ново!
Привина Глава - Ново!
Шид
Сот
Вашица
Вишњићево

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming