|
Регистрација | Пријави се!Бела ЦркваБела Црква лежи у лепој и пространој котлини реке Нере, на крајњем југоистоку Војводине. Оивичена је огранцима Карпатских планина, а отворена према западу ка Панонској низији. Удаљена је од Београда нешто мање од 100 километара. У непосредној близини града налазе се водени токови Дунава, Нере, Караша, Канала Дунав-Тиса-Дунав, као и више кристално чистих језера па Белу Цркву називају још и: "Војвођанска Венеција".

Град је добио име по једној старој црквици на коју су наишли први насељеници. На само 15 километара од града налази се Делиблатска пешчара јединствени пешчани терен у Европи, познато излетиште и ловиште за крупну дивљач.

Бела Црква позната је као туристички град који својом живописном околином, предивним језерима, фасадама барокног стила, парковима, чувеним "Карневалом Цвећа", квалитетним винима и воћем привлачи многобројне туристе. У самом граду и околини не постоји "загађивачка" индустрија те се може сврстати у еколошки чисто подручје.

Подручје Беле Цркве и њене околине било је насељено још у прадавним временима каменог доба. Интензиван живот се наставио и кроз остале периоде праисторије, бронзано и гвоздено доба, о чему сведоче бројни археолошки налази, међу којима су најинтересантнији они пронађени на локалитетима у самом граду (нпр. Сиглова циглана - вишеслојно налазиште). Боравили су овде, или само пролазили, Трачани, Келти, Скити, Дачани, да би завршетком млађег гвозденог доба отпочео нови период историје - период римске доминације који ће трајати све до средине III века.

Белу Цркву је основао гроф Мерци 1717. године организујући масовну колонизацију Немаца из Франачке, Швапске и Хесена. Немци су се и после непрестано овде насељавали створивши ускоро леп и богат град у коме су се људи бавили скоро свим занатима, трговином, а нарочито виноградарством и производњом квалитетних вина. Ускоро су ту почели да се насељавају и Срби, Румуни и друге националности, али све до II светског рата је већинско становниство било Немачко.

Након несрећног разграничења између Краљевине СХС и Румуније, Бела Црква је остала на самој граници. Шуме и обрадива земљишта су остала у Румунији, многи путеви су јој били затворени, изгубила је своја велика тржишта, нарочито она у Аустрији. Онда је дошао II светски рат. Љубав и слога вишенационалне средине је уништена. Године 1943. су у Белој Цркви од стране фашиста извршена масовна стрељања Срба, а по ослобођењу су овај град напустили скоро сви Немци и староседеоци.

Посетиоце Беле Цркве посебно одушеве предивна, кристално чиста језера од којих је седам погодно за купање. Посетилац може одабрати језеро са дивљим плажама, тотално окружено недирнутом природом или се одлучити за језеро са свим могућностима које једна урбана плажа пружа - тушеви, ресторани, посластичарнице, спортски терени, водени спортови, једрилице за рентирање.Насељена места:

Банатска Паланка
Банатска Суботица
Чешко Село
Црвена Црква
Добричево
Дупљаја - Ново!
Гребенац
Јасеново
Кајтасово
Калуђерово
Крушчица
Кусић
Врачев Гај

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming