|
Registracija | Prijavi se!Bela CrkvaBela Crkva leži u lepoj i prostranoj kotlini reke Nere, na krajnjem jugoistoku Vojvodine. Oivičena je ograncima Karpatskih planina, a otvorena prema zapadu ka Panonskoj niziji. Udaljena je od Beograda nešto manje od 100 kilometara. U neposrednoj blizini grada nalaze se vodeni tokovi Dunava, Nere, Karaša, Kanala Dunav-Tisa-Dunav, kao i više kristalno čistih jezera pa Belu Crkvu nazivaju još i: "Vojvođanska Venecija".

Grad je dobio ime po jednoj staroj crkvici na koju su naišli prvi naseljenici. Na samo 15 kilometara od grada nalazi se Deliblatska peščara jedinstveni peščani teren u Evropi, poznato izletište i lovište za krupnu divljač.

Bela Crkva poznata je kao turistički grad koji svojom živopisnom okolinom, predivnim jezerima, fasadama baroknog stila, parkovima, čuvenim "Karnevalom Cveća", kvalitetnim vinima i voćem privlači mnogobrojne turiste. U samom gradu i okolini ne postoji "zagađivačka" industrija te se može svrstati u ekološki čisto područje.

Područje Bele Crkve i njene okoline bilo je naseljeno još u pradavnim vremenima kamenog doba. Intenzivan život se nastavio i kroz ostale periode praistorije, bronzano i gvozdeno doba, o čemu svedoče brojni arheološki nalazi, među kojima su najinteresantniji oni pronađeni na lokalitetima u samom gradu (npr. Siglova ciglana - višeslojno nalazište). Boravili su ovde, ili samo prolazili, Tračani, Kelti, Skiti, Dačani, da bi završetkom mlađeg gvozdenog doba otpočeo novi period istorije - period rimske dominacije koji će trajati sve do sredine III veka.

Belu Crkvu je osnovao grof Merci 1717. godine organizujući masovnu kolonizaciju Nemaca iz Franačke, Švapske i Hesena. Nemci su se i posle neprestano ovde naseljavali stvorivši uskoro lep i bogat grad u kome su se ljudi bavili skoro svim zanatima, trgovinom, a naročito vinogradarstvom i proizvodnjom kvalitetnih vina. Uskoro su tu počeli da se naseljavaju i Srbi, Rumuni i druge nacionalnosti, ali sve do II svetskog rata je većinsko stanovnistvo bilo Nemačko.

Nakon nesrećnog razgraničenja između Kraljevine SHS i Rumunije, Bela Crkva je ostala na samoj granici. Šume i obradiva zemljišta su ostala u Rumuniji, mnogi putevi su joj bili zatvoreni, izgubila je svoja velika tržišta, naročito ona u Austriji. Onda je došao II svetski rat. LJubav i sloga višenacionalne sredine je uništena. Godine 1943. su u Beloj Crkvi od strane fašista izvršena masovna streljanja Srba, a po oslobođenju su ovaj grad napustili skoro svi Nemci i starosedeoci.

Posetioce Bele Crkve posebno oduševe predivna, kristalno čista jezera od kojih je sedam pogodno za kupanje. Posetilac može odabrati jezero sa divljim plažama, totalno okruženo nedirnutom prirodom ili se odlučiti za jezero sa svim mogućnostima koje jedna urbana plaža pruža - tuševi, restorani, poslastičarnice, sportski tereni, vodeni sportovi, jedrilice za rentiranje.Naseljena mesta:

Banatska Palanka
Banatska Subotica
Češko Selo
Crvena Crkva
Dobričevo
Dupljaja - Novo!
Grebenac
Jasenovo
Kajtasovo
Kaluđerovo
Kruščica
Kusić
Vračev Gaj

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming