|
Регистрација | Пријави се!ШтрпцеНакон што је укинута 31.12.1965.године, Скупштина општине Штрпце поново је формирана 10.08.1988. године.

Захвата простор од 247,36 квадратних километара на североисточном подручју Шар планине и горњем делу слива реке Лепенац, који се још назива и Сиринићка жупа. Границе општине се већим делом поклапају са природним границама Сиринићке жупе која је уоквирена планинским масивом Шар планине и њених огранака, планинама Ошљак, Коџа Балкан, Жар и Језерске планине.

Општина представља планинско подручје са специфичном разуђеном целином и распоном надморске висине која се креће од 900 метара надморске висине у долини Лепенца, до 2 500 метара надморске висине на највишем врху Љуботен.

Доминантни планински масиви опредељују просторну изолованост подручју према северу и југу, док је Бродском клисуром обезбеђена отвореност према подручју Косова и Метохије, а преко Превалца и према Призренској котлини.

У непосредном окужењу се налази општине Урошевац, Качаник, Сува Река и Призрен а једним делом се општина граничи са суседном Републиком Македонијом.

Општина Штрпце је српски збег на крајњем југу Космета.
Насељена места:

Беревце
Брезовица
Брод
Доња Битиња
Драјковце
Фираја
Горња Битиња
Готовуша - Ново! (Број коментара: 1)
Ижанце
Јажинце
Коштањево
Севце
Сушиће - Ново!
Вича
Врбештица

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming