|
Регистрација | Пријави се!ЧачакГрад Чачак се налази у средишњем делу централне Србије у Моравичком округу, између општина Горњи Милановац на северу и општине Лучана на југозападу. На западу је општина Пожега која припада Златиборском округу, источно је општина Кнић која је саставу Шумадијског округа, а на југоистоку је град Краљево која припада Рашком округу. Град Чачак је административни, привредни и културни центар Моравичког управног округа.

Најстарија откривена археолошка налазишта на овом простору, која говоре о постојању људских заједница и њиховом животу, припадају периоду неолита или млађег каменог доба (од око 5500. до 3200. године пре нове ере).

Регистровани су и локалитети из бронзаног доба, углавном хумке. Најзначајнији праисторијски налаз је из Атенице, где су око 500. пре нове ере сахрањени, највероватније, трибалски кнез и кнегиња са богатим златним и сребрним накитом.

Следећи велики историјски период, Антички, одговара времену римске доминације на овом подручју.

У оквиру чачанске општине откривена су бројна пољопривредна имања са пратећим објектима (villae rusticae) из римског доба.

Најстарији поуздано потврђени материјални остаци живота Срба на овим просторима, који су се на Балкан доселили за време византијског цара Ираклија (610-641), откривени су на локалитету "Кулина" под Кабларом и који су датовани у X-XI век.

За време Стефана Немање, овај крај под влашћу његовог брата Страцимира, који њиме управља између 1168. и 1189. године, и када на месту данашње цркве подиже манастир Моравски Градац, који је био и седиште епископије а касније митрополије.

Чачак се под данашњим именом први пут помиње 18. децембра 1408. године, у једном спису из Дубровачког архива.
Насељена места:

Атеница
Балуга – Љубићска
Балуга - Трнавска
Бањица
Бељина
Бресница
Брезовица
Доња Горевница
Доња Трепча
Горичани
Горња Горевница
Горња Трепча - Ново!
Јанчићи
Јездина
Јежевица
Качулице
Катрга
Коњевићи
Кукићи
Кулиновци
Липница
Љубић
Лозница
Међувршје
Милићевци
Миоковци
Мојсиње
Мрчајевци
Мршинци
Остра
Овчар Бања - Ново!
Паковраће
Парменац
Петница
Прељина
Премећа
Придворица
Пријевор
Прислоница
Рајац
Ракова
Риђаге
Рошци
Слатина - Ново!
Соколићи
Станчићи
Трбушани
Трнава
Вапа
Видова
Виљуша
Вранићи
Врнчани
Вујетинци
Заблаће
Жаочани

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming