|
Registracija | Prijavi se!


ČačakGrad Čačak se nalazi u središnjem delu centralne Srbije u Moravičkom okrugu, između opština Gornji Milanovac na severu i opštine Lučana na jugozapadu. Na zapadu je opština Požega koja pripada Zlatiborskom okrugu, istočno je opština Knić koja je sastavu Šumadijskog okruga, a na jugoistoku je grad Kraljevo koja pripada Raškom okrugu. Grad Čačak je administrativni, privredni i kulturni centar Moravičkog upravnog okruga.

Najstarija otkrivena arheološka nalazišta na ovom prostoru, koja govore o postojanju ljudskih zajednica i njihovom životu, pripadaju periodu neolita ili mlađeg kamenog doba (od oko 5500. do 3200. godine pre nove ere).

Registrovani su i lokaliteti iz bronzanog doba, uglavnom humke. Najznačajniji praistorijski nalaz je iz Atenice, gde su oko 500. pre nove ere sahranjeni, najverovatnije, tribalski knez i kneginja sa bogatim zlatnim i srebrnim nakitom.

Sledeći veliki istorijski period, Antički, odgovara vremenu rimske dominacije na ovom području.

U okviru čačanske opštine otkrivena su brojna poljoprivredna imanja sa pratećim objektima (villae rusticae) iz rimskog doba.

Najstariji pouzdano potvrđeni materijalni ostaci života Srba na ovim prostorima, koji su se na Balkan doselili za vreme vizantijskog cara Iraklija (610-641), otkriveni su na lokalitetu "Kulina" pod Kablarom i koji su datovani u X-XI vek.

Za vreme Stefana Nemanje, ovaj kraj pod vlašću njegovog brata Stracimira, koji njime upravlja između 1168. i 1189. godine, i kada na mestu današnje crkve podiže manastir Moravski Gradac, koji je bio i sedište episkopije a kasnije mitropolije.

Čačak se pod današnjim imenom prvi put pominje 18. decembra 1408. godine, u jednom spisu iz Dubrovačkog arhiva.
Naseljena mesta:

Atenica
Baluga - Ljubićska
Baluga - Trnavska
Banjica
Beljina
Bresnica
Brezovica
Donja Gorevnica
Donja Trepča
Goričani
Gornja Gorevnica
Gornja Trepča - Novo!
Jančići
Jezdina
Ježevica
Kačulice
Katrga
Konjevići
Kukići
Kulinovci
Lipnica
Ljubić
Loznica
Međuvršje
Milićevci
Miokovci
Mojsinje
Mrčajevci
Mršinci
Ostra
Ovčar Banja - Novo!
Pakovraće
Parmenac
Petnica
Preljina
Premeća
Pridvorica
Prijevor
Prislonica
Rajac
Rakova
Riđage
Rošci
Slatina - Novo!
Sokolići
Stančići
Trbušani
Trnava
Vapa
Vidova
Viljuša
Vranići
Vrnčani
Vujetinci
Zablaće
Žaočani

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming