|
Регистрација | Пријави се!БеочинГрадско насеље Беочин је административно седиште општине Беочин, која припада Јужнобачком округу. Можда је збуњујуће, што се целокупна територија општине физички не налази у Бачкој, већ у Срему, али због непосредне близине регионалног центра, Новог Сада (око 15 км источно од Беочина) се сврстава у бачки округ.

Место се налази у Срему, на северним обронцима Фрушке горе и десне стране Дунава.

Овај крај је познат по фабрици цемента Lafarge где је запослено око 1000 радника.

Насеље које се налазило на садашњој територији Беочина се спомиње први пут у 18. веку. Године 1869. је саграђена фабрика цемента. Почетком 20. века настало је и насеље за раднике. После II светског рата Беочин се шири на исток градњом вишеспратних зграда. Беочин постаје већи и важнији од Беочин села, како што че постати важни центар за околна села. Због великог прилива становништва, због потражње радника за рад у фабрици цемента, у Беочину има мало старог локалног становништва.

Mанастир Беочин је један од седамнаест фрушкогорских манастира. Убројан је међу Споменике културе од изузетног значаја. Налази се на северној падини Фрушке Горе, ушушкан између два брега обрасла густом шумом, поред Козарског потока и старог пута за Беочин. Манастирска црква је посвећена Вазнесењу Господњем, па је црквена слава Спасовдан (40. дан после Васкрса).Насељена места:

Баноштор
Черевић - Ново!
Грабово
Луг
Раковац
Сусек
Свилош

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming