|
Registracija | Prijavi se!BeočinGradsko naselje Beočin je administrativno sedište opštine Beočin, koja pripada Južnobačkom okrugu. Možda je zbunjujuće, što se celokupna teritorija opštine fizički ne nalazi u Bačkoj, već u Sremu, ali zbog neposredne blizine regionalnog centra, Novog Sada (oko 15 km istočno od Beočina) se svrstava u bački okrug.

Mesto se nalazi u Sremu, na severnim obroncima Fruške gore i desne strane Dunava.

Ovaj kraj je poznat po fabrici cementa Lafarge gde je zaposleno oko 1000 radnika.

Naselje koje se nalazilo na sadašnjoj teritoriji Beočina se spominje prvi put u 18. veku. Godine 1869. je sagrađena fabrika cementa. Početkom 20. veka nastalo je i naselje za radnike. Posle II svetskog rata Beočin se širi na istok gradnjom višespratnih zgrada. Beočin postaje veći i važniji od Beočin sela, kako što če postati važni centar za okolna sela. Zbog velikog priliva stanovništva, zbog potražnje radnika za rad u fabrici cementa, u Beočinu ima malo starog lokalnog stanovništva.

Manastir Beočin je jedan od sedamnaest fruškogorskih manastira. Ubrojan je među Spomenike kulture od izuzetnog značaja. Nalazi se na severnoj padini Fruške Gore, ušuškan između dva brega obrasla gustom šumom, pored Kozarskog potoka i starog puta za Beočin. Manastirska crkva je posvećena Vaznesenju Gospodnjem, pa je crkvena slava Spasovdan (40. dan posle Vaskrsa).Naseljena mesta:

Banoštor
Čerević - Novo!
Grabovo
Lug
Rakovac
Susek
Sviloš

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming