|
Регистрација | Пријави се!БогатићОпштина Богатић представља јединствену целину са мачванском равницом. Простире се између Дрине и Саве, у северозападном делу равнице.

Положај насеља је у саобраћајном и географском погледу веома повољан. Повезана су мрежом путева дугом 218 км, од чега је 163 км са савременим коловозом. Везу са околним подручјима омогућавају и мостови, на Сави код Сремске Митровице и Шапца, а на Дрини “Павловића ћуприја”. Они повезују Општину, па и целу Мачву, са Сремом, Републиком Српском, а и даље.

С обзиром да се налази на ушћу две реке и да је веома плодна Мачва је веома рано насељена. Први налази боравка човека на овим просторима датирају око 5.000 година пре нове ере (култура Старчево). Из тог времена остали су трагови првих мелиорација у Европи који су рађени само још у Месопотамији и Египту.

Око 60. године пре нове ере на Саву у Мачви долазе Римљани који у тешким борбама потискују Скордиске преко Саве и успостављају своју власт на овом подручју. Због близине једне од римских престоница Сирмиума - данашња Сремска Митровица, Мачва је доста насељена и испреплетана римским путевима. Мачванска Митровица је била у склопу Сирмиума, а важни прелази преко река су били код Црне Баре, Лознице и Зворника.

Око 960. године у рату против Мађара је на Битви погубљен српски кнез Часлав.

Године 1247. Мађари овде успостављају Мачванску бановину, која је била много већа него Мачва данас, а име је добила по области - граду Мачва чији локалитет ни до данас није сигурно утврђен.

После 1282. године управу над Мачвом од Мађара добија краљ Драгутин. После његове смрти 1316. године њега наслеђује син Владислав II кога је уклонио његов стриц Милутин.

Мађарски краљ Карло I Роберт 1320. године заузима Мачву. Цар Душан је неколико пута покушавао да освоји Мачву, али без успеха. Тек је кнез Лазар Хребељановић 1381. године заузео Мачву.

По повељи из манастира Раваница у Мачви, која се звала Битва, по истоименом насељу, помиње се 16 насеља. Кнез Лазар води битке за ове просторе са променљивим успехом. Турци први пут упадају у Мачву 1391. године.

Зулум који су Турци наметнули над Србима, довео је до организовања устанка у Србији под вођством Ђорђа Петровића 2.фебруара 1804. године. На Карађођево писмо, поп Лука Лазаревић средином фебруара окупља устанике и почиње са опсадом Шапца. После пораза Турака код Бељина и Свилеуве они се склањају у шабачку тврђаву.
Насељена места:

Бадовинци
Баново Поље
Белотић
Црна Бара - Ново!
Дубље
Глоговац
Глушци
Клење
Метковић
Очаге
Салаш Црнобарски
Совљак - Ново!
Узвеће - Ново!

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming