|
Registracija | Prijavi se!BogatićOpština Bogatić predstavlja jedinstvenu celinu sa mačvanskom ravnicom. Prostire se između Drine i Save, u severozapadnom delu ravnice.

Položaj naselja je u saobraćajnom i geografskom pogledu veoma povoljan. Povezana su mrežom puteva dugom 218 km, od čega je 163 km sa savremenim kolovozom. Vezu sa okolnim područjima omogućavaju i mostovi, na Savi kod Sremske Mitrovice i Šapca, a na Drini “Pavlovića ćuprija”. Oni povezuju Opštinu, pa i celu Mačvu, sa Sremom, Republikom Srpskom, a i dalje.

S obzirom da se nalazi na ušću dve reke i da je veoma plodna Mačva je veoma rano naseljena. Prvi nalazi boravka čoveka na ovim prostorima datiraju oko 5.000 godina pre nove ere (kultura Starčevo). Iz tog vremena ostali su tragovi prvih melioracija u Evropi koji su rađeni samo još u Mesopotamiji i Egiptu.

Oko 60. godine pre nove ere na Savu u Mačvi dolaze Rimljani koji u teškim borbama potiskuju Skordiske preko Save i uspostavljaju svoju vlast na ovom području. Zbog blizine jedne od rimskih prestonica Sirmiuma - današnja Sremska Mitrovica, Mačva je dosta naseljena i isprepletana rimskim putevima. Mačvanska Mitrovica je bila u sklopu Sirmiuma, a važni prelazi preko reka su bili kod Crne Bare, Loznice i Zvornika.

Oko 960. godine u ratu protiv Mađara je na Bitvi pogubljen srpski knez Časlav.

Godine 1247. Mađari ovde uspostavljaju Mačvansku banovinu, koja je bila mnogo veća nego Mačva danas, a ime je dobila po oblasti - gradu Mačva čiji lokalitet ni do danas nije sigurno utvrđen.

Posle 1282. godine upravu nad Mačvom od Mađara dobija kralj Dragutin. Posle njegove smrti 1316. godine njega nasleđuje sin Vladislav II koga je uklonio njegov stric Milutin.

Mađarski kralj Karlo I Robert 1320. godine zauzima Mačvu. Car Dušan je nekoliko puta pokušavao da osvoji Mačvu, ali bez uspeha. Tek je knez Lazar Hrebeljanović 1381. godine zauzeo Mačvu.

Po povelji iz manastira Ravanica u Mačvi, koja se zvala Bitva, po istoimenom naselju, pominje se 16 naselja. Knez Lazar vodi bitke za ove prostore sa promenljivim uspehom. Turci prvi put upadaju u Mačvu 1391. godine.

Zulum koji su Turci nametnuli nad Srbima, doveo je do organizovanja ustanka u Srbiji pod vođstvom Đorđa Petrovića 2.februara 1804. godine. Na Karađođevo pismo, pop Luka Lazarević sredinom februara okuplja ustanike i počinje sa opsadom Šapca. Posle poraza Turaka kod Beljina i Svileuve oni se sklanjaju u šabačku tvrđavu.
Naseljena mesta:

Badovinci
Banovo Polje
Belotić
Crna Bara - Novo!
Dublje
Glogovac
Glušci
Klenje
Metković
Očage
Salaš Crnobarski
Sovljak - Novo!
Uzveće - Novo!

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming