|
Регистрација | Пријави се!БојникОпштина Бојник је општина у Јабланичком округу са седиштем у истоименом граду и спада међу најнеразвијеније општине у Републици Србији.

Бојник се налази у сливу Пусте реке и испод Радан планине. Географски положај и природна конфигурација простора Општине су специфични. Он се налази ван најзначајнијих магистралних саобраћајница, али чини природну везу северозападног дела лесковачке котлине са општинама Лесковац, Лебане и Медвеђа. Око 2/3 њене територије је брдско-планинско подручје, са снажним утицајем на формирање релативно неповољне конфигурације мреже насеља и неравномеран територијални распоред економских активности и становништва. Томе се придружује и готово у целини недовољно развијено окружење са ниским степеном међусобне развојне интегрисаности.

Овај крај био је насељен још у преисторијско доба. У самоме граду постоји један мегалитски споменик, непознатог порекла, за који се претпоставља да је служио као жртвеник.

Познати научник и путописац Каниц сматрао је да је код овога града открио остатке једног римског кастела. Према једном другом аутору, ту су налажени и остаци римске опеке, један саркофаг итд.

После ослобођења од Турака, у другом српско-турском рату 1877-78. године, један истраживач описао је атар ове општине следећим речима: „Бојник, велико и лепо поље дуж Пусте Реке. Томе је пољу са запада Петрова Гора, а са северозапада Радан планина. Прича се да је некад на томе пољу био некакав страшан бој. По боју томе веле да се и поље прозвало Бојник” Бојник је после ослобођења од Турака имао 58 пореских глава.

Иако сеоско насеље, у њему је још пре првог светског рата био развијен раднички покрет. Уочи ратова од 1912-1918 у овоме месту кандидат Српске социјал-демократске странке добио је на изборима 17 гласова. У Бојнику је тада постојала и организација те странке.

За време Другог светског рата овај крај је тешко страдао од окупатора; нарочито 1942. године. У зиму те године, изнад села Косанчића, према Бојнику, Јабланички одред био је повео борбу с једним бугарским окупаторским батаљоном. Због надмоћности непријатеља одред је био принуђен да се повуче. 13. фебруара Бугари су ушли у Бојник и ту заноћили. Тада их је напала Пусторечка партизанска чета и том приликом погинуло је 108 окупаторских војника. Због тога су Бугари у знак репресалија, сутрадан, почели да убијају и жене и децу и старце код бојничког млина. Том приликом побијено је око 500 особа. После тога спалили су Бојник. Али и после тог страшног догађаја Бојничани су одлазили у чете Јабланичког партизанског одреда.

Пoред спoменика и спoмен плoча жртвама II светскoг рата и бoрцима I Јужнoмoравске бригаде и Јабланичкoг партаизанскoг oдреда, пoсебнo се истиче Спoмен грoбље у Бoјнику где је 17. фебруара 1942. гoдине стрељанo oкo 500 житеља Бoјника и Драгoвца (штo је чинилo прекo 90% тадашњег станoвништва).

Насељена места:

Боринце - Ново!
Брестовац - Ново!
Црквице
Ћуковац
Добра Вода
Доње Коњувце
Драговац
Дубрава
Горње Бријање - Ново!
Горње Коњувце
Граница
Ивање - Ново!
Кацабаћ
Каменица
Косанчић
Лапотинце
Лозане
Магаш
Мајковац - Ново!
Мијајлица
Мрвеш
Обилић
Ображда - Ново!
Оране
Плавце
Придворица
Речица
Савинац - Ново! (Број коментара: 1)
Славник
Стубла
Турјане
Вујаново
Зелетово
Зоровац
Ђинђуша

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming