|
Registracija | Prijavi se!BojnikOpština Bojnik je opština u Jablaničkom okrugu sa sedištem u istoimenom gradu i spada među najnerazvijenije opštine u Republici Srbiji.

Bojnik se nalazi u slivu Puste reke i ispod Radan planine. Geografski položaj i prirodna konfiguracija prostora Opštine su specifični. On se nalazi van najznačajnijih magistralnih saobraćajnica, ali čini prirodnu vezu severozapadnog dela leskovačke kotline sa opštinama Leskovac, Lebane i Medveđa. Oko 2/3 njene teritorije je brdsko-planinsko područje, sa snažnim uticajem na formiranje relativno nepovoljne konfiguracije mreže naselja i neravnomeran teritorijalni raspored ekonomskih aktivnosti i stanovništva. Tome se pridružuje i gotovo u celini nedovoljno razvijeno okruženje sa niskim stepenom međusobne razvojne integrisanosti.

Ovaj kraj bio je naseljen još u preistorijsko doba. U samome gradu postoji jedan megalitski spomenik, nepoznatog porekla, za koji se pretpostavlja da je služio kao žrtvenik.

Poznati naučnik i putopisac Kanic smatrao je da je kod ovoga grada otkrio ostatke jednog rimskog kastela. Prema jednom drugom autoru, tu su nalaženi i ostaci rimske opeke, jedan sarkofag itd.

Posle oslobođenja od Turaka, u drugom srpsko-turskom ratu 1877-78. godine, jedan istraživač opisao je atar ove opštine sledećim rečima: „Bojnik, veliko i lepo polje duž Puste Reke. Tome je polju sa zapada Petrova Gora, a sa severozapada Radan planina. Priča se da je nekad na tome polju bio nekakav strašan boj. Po boju tome vele da se i polje prozvalo Bojnik” Bojnik je posle oslobođenja od Turaka imao 58 poreskih glava.

Iako seosko naselje, u njemu je još pre prvog svetskog rata bio razvijen radnički pokret. Uoči ratova od 1912-1918 u ovome mestu kandidat Srpske socijal-demokratske stranke dobio je na izborima 17 glasova. U Bojniku je tada postojala i organizacija te stranke.

Za vreme Drugog svetskog rata ovaj kraj je teško stradao od okupatora; naročito 1942. godine. U zimu te godine, iznad sela Kosančića, prema Bojniku, Jablanički odred bio je poveo borbu s jednim bugarskim okupatorskim bataljonom. Zbog nadmoćnosti neprijatelja odred je bio prinuđen da se povuče. 13. februara Bugari su ušli u Bojnik i tu zanoćili. Tada ih je napala Pustorečka partizanska četa i tom prilikom poginulo je 108 okupatorskih vojnika. Zbog toga su Bugari u znak represalija, sutradan, počeli da ubijaju i žene i decu i starce kod bojničkog mlina. Tom prilikom pobijeno je oko 500 osoba. Posle toga spalili su Bojnik. Ali i posle tog strašnog događaja Bojničani su odlazili u čete Jablaničkog partizanskog odreda.

Pored spomenika i spomen ploča žrtvama II svetskog rata i borcima I Južnomoravske brigade i Jablaničkog partaizanskog odreda, posebno se ističe Spomen groblje u Bojniku gde je 17. februara 1942. godine streljano oko 500 žitelja Bojnika i Dragovca (što je činilo preko 90% tadašnjeg stanovništva).

Naseljena mesta:

Borince - Novo!
Brestovac - Novo!
Crkvice
Ćukovac
Dobra Voda
Donje Konjuvce
Dragovac
Dubrava
Gornje Brijanje - Novo!
Gornje Konjuvce
Granica
Ivanje - Novo!
Kacabać
Kamenica
Kosančić
Lapotince
Lozane
Magaš
Majkovac - Novo!
Mijajlica
Mrveš
Obilić
Obražda - Novo!
Orane
Plavce
Pridvorica
Rečica
Savinac - Novo! (Broj komentara: 1)
Slavnik
Stubla
Turjane
Vujanovo
Zeletovo
Zorovac
Đinđuša

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming