|
Registracija | Prijavi se!BoljevacU istočnoj Srbiji, u dolini Crnog Timoka u Timočkoj krajini, između planinskih venaca Kučajskih planina, Samanjca, Rtnja, Tumbe, Slemena i Tupižnice, prostire se opština Boljevac.

Okružena je opštinama Sokobanja, Ražanj, Paraćin, Despotovac, Bor, Zaječar i Knjaževac.

I pored dominirajućih planinskih predela, područje opštine Boljevac je relativno dobro povezano drumskim saobraćajnicama. Magistralni koridor Paraćin - Zaječar preseca opštinu pravcem istok-zapad i preko prevoja Stolice (601 m) povezuje dolinu Timoka sa Pomoravljem, odnosno sa autoputem Beograd-Niš. Preko prevoja Lukavica i Rašinac, na ograncima Rtnja, Boljevac je povezan sa Sokobanjskom kotlinom, a preko venca Vlaška Kapa sa Knjaževačkom regijom.

Prvi poznati popis stanovništva i domaćinstava potiče iz 1455. godine koji obuhvata posede na teritoriji Vidinskog sandžaka. U tom turskom popisu su se našla imena mnogih sela koja i danas postoje na teritoriji opštine Boljevac, kao što su: Bogovina, Ilino, Lukovo, Vrbovac, Jablanica, Dobrujevac … U tom popisu se nalaze crkve i manastiri Lapušnja, Lozica, Krepičevac.

Boljevac, kao naselje na današnjoj teritoriji, nastaje nakon izgradnje kafane A. Gramanidisa 1762. godine i obrazovanja male čaršije na putu Paraćin-Zaječar, pored reke Arnaute. Promenjeni društveno-ekonomski uslovi posle odlaska Turaka i prisajedinjenje Timočke krajine Srbiji, doveli su do stvaranja novog varoškog naselja.

U aktu Suda okruga crnorečkog krajem 1834. godine, na mestu današnjeg grada i Boljevca kao naselja, pominju se “Boljevačke mehane”, koje se smatraju prazačetkom ovog naselja.

Ukazom Knjaza Miloša Obrenovića br. 649 od 28. februara 1860. godine, Boljevac postaje središte zaječarskog sreza. To je bio prelomni i važan momenat u daljem razvoju Boljevca. Kako je u Boljevcu bilo središte sreza, mesto je dobilo na značaju i privuklo je nove doseljenike iz drugih mesta da otvore zanatske i trgovačke radnje i mehane. To najbolje pokazuju popisi stanovništva iz 1844. i 1866. godine – broj stanovnika se za period od 20 godina udvostručio.

Boljevac je proglašen varošicom 10. septembra 1875. godine. Od tada se još intenzivnije gradi i razvija. Zgrada pošte je sagrađena 1891., a 1895. godine i zgrada bolnice, u ono vreme, jedna od najlepših u Srbiji, kapaciteta 150 ležaja.

Početkom 1902. godine počinje sa radom rudnik Rtanj u vlasništvu porodice Minh, a 1907. godine i rudnik mrkog uglja Bogovina.Naseljena mesta:

Bačevica
Bogovina - Novo!
Boljevac Selo
Dobro Polje
Dobrujevac
Ilino - Novo!
Jablanica - Novo!
Krivi Vir - Novo!
Lukovo
Mali Izvor
Mirovo
Osnić
Podgorac
Rtanj
Rujište
Savinac
Sumrakovac - Novo!
Valakonje
Vrbovac

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming