|
Registracija | Prijavi se!BosilegradPogranična opština Bosilegrad nalazi se u krajnjem jugoistočnom delu Republike Srbije, u Pčinjskom okrugu, uz bugarsko-makedonsku granicu. Na severu se graniči sa opštinom Surdulica, na zapadu sa opštinom Vranje, na jugozapadu sa opštinom Trgovište, na jugu sa Republikom Makedonijom (u dužini od 9 km) i na istoku i jugoistoku sa Republikom Bugarskom (u dužini od 54 km).

Opštinu Bosilegrad karakteriše izrazita plastičnost reljefa sa nadmorskom visinom od 600 do 1922 metra. Najveći planinski vrh je planina Besna Kobila sa 1922 metra nadmorske visine.

Jedini pisani podaci o prošlosti opštine Bosilegrad nalaze se u knjizi "Ćustendilsko krajište" etnologa Jordana Zaharijeva, koji je rođen i odrastao u Bosilegradu. Kao najstarije pleme, koje je živelo na ovim prostorima spominje se pleme Poenci, koji su živeli između Strume i Vardara oko 506. godine p.n.e. Veliki deo poenaca je bio okupiran od strane Persijanaca u 4 v. p. n.e. Poenija je bila pod vladavinom drugog plemena Denteliti (Danteliti). Vojvodstvo Dentelita je bilo od Rile do Osogova, na severu do timočkih pritoka i sofijskog vojvodstva.

Kasnije, ovaj kraj je bio naseljen Tračanima, koji su se najviše bavili stočarstvom i rudarstvom. Uovoj oblasti je pronađen veliki broj primeraka starog kovanog novca koji svedoči o njihovom postojalju na ovim prostorima.

Po prvi put u ovaj kraj dolaze Bugari 809. godine kada je Sofija bila zauzeta od strane Hana Kruma.

U toku 1084. godine. oko 80 hiljada Pečenega prelazi Dunav i ulaze duboko u Vizantijsku državu kako bi krali. Vizantijska vojska, pomognuta Bugarima, uspela je da ih razoruža i da ih naseli u okolini današnje Sofije. Ubrzo su primili pravoslavnu veru i ime Šopi koje je ostalo do danas.

U vreme vladavine Cara Kalojana, ovaj kraj je pripadao Bugarskoj, ali je posle smrti Cara Ivana Asena II (1247. godine) pripao Vizantiji. 1282 godine Kralj Milutin II, srpski vladar, osvaja oblast oko Velbužda (današnjeg Ćustendila). Posle ovoga ovaj kraj osvajaju, a tokom vladavine Turaka Bosilegradski kraj je bio nahija.

Posle oslobođenja Bugarske od Turaka 1878. godine Bosilegradski kraj priprada teritoriji Kneževine Bugarske.

Posle I sv. rata, prema Nojskom mirovnom dogovoru poražena Bugarska je primorana da kao ratnu otštetu preda deo svojih teritorija. Jedna od tih teritorija je bila i Bosilegradski kraj. Zvanično, 27. novembra 1919. godine Bosilegrad je pripojen kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca (od 1920. godine Kraljevini Jugoslaviji).

Po legendi utvrđenje kralja Busa se nalazilo na lokaciji "Gradište", koja se nalazi oko 1 km zapadno od Bosilegrada. Tu se Lisinska i LJubatska reka spajaju u reku Dragovišticu, stvarajući prirodnu utvrdu koja je sa tri strane okružena rekama a sa četvrte strmom padinom. Tu se i danas nalaze rušeševine starog naselja, koje nisu arheološki istražene.
Naseljena mesta:

Barje
Belut
Bistar
Brankovci
Bresnica
Buceljevo
Crnoštica
Doganica
Donja Lisina
Donja Ljubata
Donja Ržana
Donje Tlamino
Dukat
Gložje
Goleš
Gornja Lisina
Gornja Ljubata
Gornja Ržana
Gornje Tlamino
Grujinci
Izvor
Jarešnik
Karamanica
Milevci
Mlekominci
Musulj
Nazarica
Paralovo
Ploča
Radičevci
Rajčilovci
Resen
Ribarci
Rikačevo
Žeravino
Zli Dol

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming