|
Registracija | Prijavi se!ValjevoValjevo se nalazi u zapadnoj Srbiji na nepunih 100 kilometara jugozapadno od Beograda. Gradsko jezgro smešteno je u kotlini kroz koju protiče reka Kolubara. Valjevo spada među veća i razvijenija naselja u Srbiji.

Prema popisu iz 2002. godine, gradsko jezgro ima 61.035, a ceo grad ima 96.761 stanovnika. Nalazi se na prosečnoj nadmorskoj visini od 185 metara. Tokom istorije srpskog naroda Valjevci su često imali istaknutu ulogu u pokretima za nacionalno oslobođenje, ali, pored vojskovođa i narodnih vođa, znatan je i broj značajnih književnika, umetnika i naučnika poreklom iz Valjeva.

Istovremeno, ovaj grad se svrstava i među najstarija gradska naselja Srbije. Ime Valjevo se po prvi put sreće u jednom dokumentu sačuvanom u Historijskom arhivu u Dubrovniku, a datiranom na 1393. godinu. Od tada naselje ima šest stotina godina potvrđenog kontinuiranog postojanja. Valjevo ima povoljan geografski položaj koji se ogleda u blizini više važnih saobraćajnica, kao što su Ibarska magistrala i pruga Beograd - Bar. Takođe, Valjevo se nalazi na samo 100 km od Beograda, glavnog grada Srbije.

U Valjevu nastaje reka Kolubara koja nastaje od reka Jablanice i Obnice. U Kolubaru se, na teritoriji Valjeva, takođe ulivaju reke LJubostinja i Gradac.

U Petnici, na 5 km od Valjeva, nalaze se otvoreni bazeni i tereni za male sportove, kao i veštačko jezero na reci Pocibravi — stecište kupača i ribolovaca.
Naseljena mesta:

Babina Luka
Bačevci
Balinović
Belić
Beloševac
Beomužević
Blizonje
Bobova
Bogatić
Brangović
Brankovina
Brezovica
Bujačić
Degurić
Divci
Divčibare
Donja Bukovica
Donje Leskovice
Dračić
Dupljaj
Gola Glava
Gorić
Gornja Bukovica
Gornja Grabovica
Gornje Leskovice
Jasenica
Jazovik
Joševa
Jovanja
Kamenica
Klanica
Klinci
Kotešica
Kovačice
Kozličić
Kunice
Lelić
Loznica
Lukavac
Majinović
Mijači - Novo!
Miličinica
Mrčić
Oglađenovac
Osladić
Paklje
Paune
Petnica
Popučke
Pričević
Prijezdić
Rabas
Ravnje
Rađevo Selo
Rebelj
Rovni
Sandalj
Sedlari
Sitarice
Sovač
Stanina Reka
Stapar
Strmna Gora
Stubo
Sušica
Suvodanje
Taor
Tubravić
Tupanci
Valjevo
Veselinovac
Vlaščić
Vragočanica
Vujinovača
Žabari
Zabrdica
Zarube
Zlatarić - Novo!

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming