|
Registracija | Prijavi se!


Veliko GradišteOpština Veliko Gradište nalazi se u severoistočnom delu Srbije i pripada Podunavskom regionu (Braničevski okrug).

Prostire se na površini od 344 kvadratnih kilometara. Na teritoriji opštine živi oko 27.000 stanovnika smeštenih u 26 naselja. Sedište opštine je Veliko Gradište koje broji oko 6.500 stanovnika i predstavlja administrativni, privredni i kulturni centar opštine. Na privremenom radu u inostranstvu nalazi se preko 5.000 građana (uglavnom u zemljama zapadne Evrope). Veliko Gradište se na zapadu graniči sa opštinom Malo Crniće, na jugoistoku sa opštinom Kučevo, a na istoku sa opštinom Golubac. Na severu je opština omeđena Dunavom koji je u dužini od 20 km razdvaja od susedne Rumunije.

Kod Velikog Gradišta se reka Pek uliva u Dunav. Izgradnjom HE Đerdap i podizanjem nivoa Dunava, na ušću Peka formirao se zaliv koji je vrlo brzo postao veliko stanište za mnoge ptičje vrste. Od Velikog Gradišta, pored Dunava do ušća Peka, pa i dalje uzvodno, izgrađen je odbrambeni nasip koji je istovremeno i lepo šetalište obalom Dunava.

Pouzdano se ne zna otkuda gradu ovo ime. Za ime ovog grada sačuvana je legenda: U grad na ušću Peka iz jednog od obližnjih sela svakodnevno je dolazila jedna dvokolica natovarena kožom i drugom robom. Na pitanje da li mora svaki dan da ovako dolazi, stizao je odgovor: "Moram, veliki grad ište!". Tako je od ove dve reči, navodno, ostao naziv - Veliko Gradište.

Poljoprivrednici ovog kraja su i vrsni proizvođači zdrave hrane. Ostrovo, Carevac i još neka sela poznata su po čuvenom pasulju "gradištanac".

U prvoj polovini prvog veka tragajući za rudama u ove krajeve došli su i Rimljani. Za četiri veka življenja na ovim prostorima sagradili su mnoga manja i veća utvrđenja oko kojih su se razvili gradovi. Kaže se, da su na svakom prirodno lepom mestu pravili svoje naseobine povezujući ih dobrim saobraćajnicama. Istorijski je utvrđeno da je na ušću Peka u Dunav postojalo rimsko naselje Pinkum (Pincum).

Najveći kuriozitet ovog rimskog grada je što je u njemu kovan i poseban bakarni novac. Po veličini on spada u grupu "male bronze". Zbog svoje retkosti ovaj mali novčić veličine 15 ili 19 milimetara za numiznatičare predstavlja izuzetno bogatstvo. Zna se da postoji samo pet primeraka koji se nalaze u Beču, Berlinu, Londonu i Beogradu.

Iz vremena kneza Lazara ostala nam je Ravanička hrisulja ili poznatija kao Ravanička povelja. Knez Lazar je 1381. godine kroz darodavnicu osnovao manastirsko vlastelinstvo koje je činilo 146 sela, dva zaseoka i tri crkvene metone i to je poklonio ravanici. Pored ostalih u ovom dokumentu spominju se oblasti Braničeva i Pek. U oblasti Braničeva spominju se 9, a u Peku 13 sela.

Zabeleženo je da je ovim krajevima prošla i Velika vojska Hunjadi Janoša 1448. godine, u narodnoj pesmi poznatog kao Sibinjanin Janko.

U prvom srpskom ustanku učestovovao je veliki broj žitelja Pečke nahije. Treba znati da je Veliko Gradište bilo jedno od privh oslobođenih mesta. Po junaštvu priča se da se posebno istakao Toma Jovanović, koga je zbog junaštva Karađorđe posebno cenio i imenovao za svog vojvodu. Posle oslobođenja požarevačke nahije od Turaka, prema pričanju Miloša Panića iz Sirakova, u znak zahvalnosti Karađorđe je vojvodi Tomi poverio da upravlja Gradištem.

Srebrno jezero jedno je od najpoznatijih izletišta u Srbiji. Jezero je zapravo rečni rukavac Dunava, koji je 1971. godine pregrađen nasipom u gornjem toku, tako se priobalje ramskog rita zaštitilo od podzemnih voda. Jezero se nalazi u opštini Veliko Gradište (2,5 km je udaljeno od grada) i ima izuzetno dobar turistički položaj, jer je na raskršcu bitnih putnih pravaca i u blizini je privredno razvijenih gradova (udaljenost do Beograda 120 km, do Požarevca 34 km, do Smedereva 60 km). Ima površinu od 4,5 kilometra kvadratnih, dugo je 14 km, duboko 7-14 m (najdublja tačka je takozvana Glava vrbnika dubine 16,5 metara), i široko od 380-450 m. Po vrsti jezera pripada grupi veštačkih akumalacionih jezera. U popodnevnim satima, kada sunce počinje da zalazi iza Karpata, mnoštvo sunčevih zraka čini da jezero ima srebrni odsjaj. Po tome je i dobilo ime Srebrno.
Naseljena mesta:

Biskuplje
Carevac - Novo! (Broj komentara: 2)
Češljeva Bara
Desine
Doljašnica
Garevo
Kamijevo
Kiseljevo
Kumane
Kurjače - Novo!
Kusiće
Ljubinje
Majilovac
Makce
Ostrovo
Pečanica
Popovac
Požeženo - Novo!
Ram - Novo!
Sirakovo
Srednjevo
Topolovnik
Tribrode
Zatonje
Đurakovo

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.


  • Opština Veliko Gradište se sa zapada graniči sa opštinom Požarevac a sa jugozapada sa opštinom Malo Crniće.
    09. 12. 2019


© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming