|
Регистрација | Пријави се!ВитинаOво подручје је познато као Горња Морава и налази се у подножју Скопске Црне Горе.

Први писани помен Витине је из 1258. године, када је бугарски цар Константин Тиха Асен даровао ово село од 1867 душа манастиру Св. Ђорђа код Скопља. У турском попису из 1455. године стоји да село има 105 српских кућа и хришћанског попа. Септембра 1927. године је Витина проглашена варошицом. Сада је општински центар. У селу постоји црква брвнара из 1785. године и камена црква из 1865. године.

У Витини данас живи деведесет троје Срба, а пре рата их је било 4.000. Црква свете Петке једино је место окупљања преосталих Срба. Нова зграда школе саграђена је на црквеном имању, 12 ученика је из оближњег села Бинач, а само један ђак је из Витине.

До 1999. године Витина је била српска средина у Косовском Поморављу. После рата, променила је етничку структуру. У Витину се Срби не враћају, а они који су остали, живе у страху.
Насељена места:

Баланце
Бегунце
Бинач
Бузовик
Черкез Садовина
Чифлак
Дебелде
Деваја
Доња Слатина
Доња Стубла
Доње Рамњане
Дробеш
Горња Будрика
Горња Слатина
Горња Стубла
Грмово
Грнчар
Гушица
Јерли Садовина
Кабаш
Клокот
Летница
Љубиште
Мијак
Могила
Ново Село
Подгорце
Пожарање
Радивојце
Равниште
Рибник
Шашаре
Смира
Трпеза
Трстеник
Велика Трпеза
Велики Годен
Врбан
Врбовац
Врнавоколо
Врнез
Житиње
Ђелекаре

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming