|
Registracija | Prijavi se!VitinaOvo područje je poznato kao Gornja Morava i nalazi se u podnožju Skopske Crne Gore.

Prvi pisani pomen Vitine je iz 1258. godine, kada je bugarski car Konstantin Tiha Asen darovao ovo selo od 1867 duša manastiru Sv. Đorđa kod Skoplja. U turskom popisu iz 1455. godine stoji da selo ima 105 srpskih kuća i hrišćanskog popa. Septembra 1927. godine je Vitina proglašena varošicom. Sada je opštinski centar. U selu postoji crkva brvnara iz 1785. godine i kamena crkva iz 1865. godine.

U Vitini danas živi devedeset troje Srba, a pre rata ih je bilo 4.000. Crkva svete Petke jedino je mesto okupljanja preostalih Srba. Nova zgrada škole sagrađena je na crkvenom imanju, 12 učenika je iz obližnjeg sela Binač, a samo jedan đak je iz Vitine.

Do 1999. godine Vitina je bila srpska sredina u Kosovskom Pomoravlju. Posle rata, promenila je etničku strukturu. U Vitinu se Srbi ne vraćaju, a oni koji su ostali, žive u strahu.
Naseljena mesta:

Balance
Begunce
Binač
Buzovik
Čerkez Sadovina
Čiflak
Debelde
Devaja
Donja Slatina
Donja Stubla
Donje Ramnjane
Drobeš
Gornja Budrika
Gornja Slatina
Gornja Stubla
Grmovo
Grnčar
Gušica
Jerli Sadovina
Kabaš
Klokot
Letnica
Ljubište
Mijak
Mogila
Novo Selo
Podgorce
Požaranje
Radivojce
Ravnište
Ribnik
Šašare
Smira
Trpeza
Trstenik
Velika Trpeza
Veliki Goden
Vrban
Vrbovac
Vrnavokolo
Vrnez
Žitinje
Đelekare

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming