|
Регистрација | Пријави се!


ВладимирциНалази се у централној Србији и спада у Мачвански округ. Погодан географски положај условио је насељеност људи на овој територији од најстаријих времена, о чему сведочи мноштво археолошких остатака.

У неолитском периоду позната су насеља у Бељину, Дебрцу и Јаловику, док су остаци из металног доба познати у Прову, Дебрцу, Риђакама, Бељину и другим насељима.

Од 1-2. века нове ере подручије данашње Општине било је у саставу Римске империје припадајући административној јединици-провинцији "Панонија" чије је средиште било у Сирмијуму, данашњој Сремској Митровици.

Један од најпознатијих споменика из Средњег века свакако је манастир Каона. Настао је у 14 веку, а прва црква саграђена на овом месту датира из друге половине 11-ог века. Народно предање каже да је ова светиња задужбина Иконије, сестре Милоша Обилића.

Варошица Владимирци је насеље новијег датума, први пут се помиње при окупацији северне Србије од стране Аустроугарске војске у попису од 1718.г. (Пожаревачким миром 1718. године Шабац и околина припали су Аустрији и под њеном управом остали до 1739. године, после чега поново потпада под турску власт). У том попису Владимици су бројали 16 домова.

У борбама против Турака, а нарочито у познатој Мишарској бици становништво овог краја дало је посебан допринос. После ослобођења од Турака, варошица постаје средиште кнежевине, а становништво се стабилизовало и везало више за насеља, живот се побољшао, растао је број породица.

За потребе администрације грађени су објекти. Најзначајнији објекат је Конак који је био највећа и најлепша грађевина у Посавини. Административном променом из 1885. године број општина се смањује са 22 на 7 где Владимирци остају и даље средиште општине, а од 1896. године и средиште Среза.

Указом Његовог Величанства Краља од 11 децембра 1924. године село Владимирци у срезу Посаво Тамнавском бива проглашено за варошицу под истим именом.
Насељена места:

Бељин
Белотић
Бобовик
Дебрц
Драгојевац
Јаловик
Јазовник
Каона - Ново!
Козарица
Крнић
Крнуле
Кујавица
Лојанице
Матијевац
Меховине
Месарци
Мровска
Ново Село
Пејиновић
Прово
Риђаке
Скупљен
Суво Село
Трбушац
Власеница
Вучевица
Вукошић
Звезд

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming