|
Registracija | Prijavi se!


VladimirciNalazi se u centralnoj Srbiji i spada u Mačvanski okrug. Pogodan geografski položaj uslovio je naseljenost ljudi na ovoj teritoriji od najstarijih vremena, o čemu svedoči mnoštvo arheoloških ostataka.

U neolitskom periodu poznata su naselja u Beljinu, Debrcu i Jaloviku, dok su ostaci iz metalnog doba poznati u Provu, Debrcu, Riđakama, Beljinu i drugim naseljima.

Od 1-2. veka nove ere područije današnje Opštine bilo je u sastavu Rimske imperije pripadajući administrativnoj jedinici-provinciji "Panonija" čije je središte bilo u Sirmijumu, današnjoj Sremskoj Mitrovici.

Jedan od najpoznatijih spomenika iz Srednjeg veka svakako je manastir Kaona. Nastao je u 14 veku, a prva crkva sagrađena na ovom mestu datira iz druge polovine 11-og veka. Narodno predanje kaže da je ova svetinja zadužbina Ikonije, sestre Miloša Obilića.

Varošica Vladimirci je naselje novijeg datuma, prvi put se pominje pri okupaciji severne Srbije od strane Austrougarske vojske u popisu od 1718.g. (Požarevačkim mirom 1718. godine Šabac i okolina pripali su Austriji i pod njenom upravom ostali do 1739. godine, posle čega ponovo potpada pod tursku vlast). U tom popisu Vladimici su brojali 16 domova.

U borbama protiv Turaka, a naročito u poznatoj Mišarskoj bici stanovništvo ovog kraja dalo je poseban doprinos. Posle oslobođenja od Turaka, varošica postaje središte kneževine, a stanovništvo se stabilizovalo i vezalo više za naselja, život se poboljšao, rastao je broj porodica.

Za potrebe administracije građeni su objekti. Najznačajniji objekat je Konak koji je bio najveća i najlepša građevina u Posavini. Administrativnom promenom iz 1885. godine broj opština se smanjuje sa 22 na 7 gde Vladimirci ostaju i dalje središte opštine, a od 1896. godine i središte Sreza.

Ukazom NJegovog Veličanstva Kralja od 11 decembra 1924. godine selo Vladimirci u srezu Posavo Tamnavskom biva proglašeno za varošicu pod istim imenom.
Naseljena mesta:

Beljin
Belotić
Bobovik
Debrc
Dragojevac
Jalovik
Jazovnik
Kaona - Novo!
Kozarica
Krnić
Krnule
Kujavica
Lojanice
Matijevac
Mehovine
Mesarci
Mrovska
Novo Selo
Pejinović
Provo
Riđake
Skupljen
Suvo Selo
Trbušac
Vlasenica
Vučevica
Vukošić
Zvezd

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming