|
Регистрација | Пријави се!ВласотинцеОпштина Власотинце налази се у југоисточном делу Србије на ушћу Власине у Велику Мораву, на обронцима Суве планине. У источном је делу Лесковачке котлине, на свега пет километара од аутопута Београд–Скопље и 294 километра од Београда. Околина Власотинца насељена је врло рано. Најстарији познати трагови живота на овом подручју потичу из неолита млађег каменог доба. На историјским мапама од 13. до 15. века власотиначки крај се увек налазио у границама српске државе. Под именом Влашотинац, Власотинце се по први пут помиње почетком 16. века и то у првом сачуваном попису из 1516. године. У документима из тог периода срећу се подаци о доброј насељености ових крајева (посебно равничарских предела) и доброј мрежи путева. За варошицу Власотинце је проглашено 1878. године по ослобођењу југа Србије од Турака. Године 1893. је добило први урбанистички план, који је израдио инжењер Бартос. Бивши власотиначки срез био је шири него садашња територија општине Власотинце. Обухватао је више заплањских насеља, део Лужнице, Црну Траву, Грделицу и још неколицину поморавских села.
Насељена места:

Алексинце
Батуловце
Бољаре
Борин До
Брезовица
Црна Бара
Црнатово
Дадинце
Добровиш - Ново!
Доња Ломница
Доња Лопушња
Доње Гаре
Доњи Дејан
Доњи Присјан
Гложане
Горња Ломница
Горња Лопушња
Горњи Дејан
Горњи Орах
Горњи Присјан
Градиште
Гуњетина
Јаковљево
Јастребац
Јаворје
Комарица
Конопница
Козило
Крушевица
Кукавица
Ладовица
Липовица
Орашје
Острц
Прилепац
Првојне
Равна Гора
Равни Дел
Самарница
Шишаве
Скрапеж
Средор
Стајковце
Страњево
Свође
Тегошница
Власотинце ван варош
Златићево

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming