|
Registracija | Prijavi se!DespotovacOpština Despotovac se nalazi u istočnom delu Srbije, odnosno sa istočne strane Velike Morave. U svom istočnom delu Opština je brdsko planinskog karaktera oivičena vencima Kučajskih planina, dok je zapadni deo ravničarskog karaktera i pogodan je za poljoprivrednu proizvodnju. Skoro celom dužinom teritorije Opštine protiše reka Resava. Najniža apsolutna nadmorska visina iznosi 130 m, a najviša 1.336 m. (Beljanica). Može se reći da je Opština Despotovac saobraćajnicama dobro povezana sa 8 opština koje je okružuju. Putevima Despotovac - Svilajnac - Markovac (35) km., Despotovac - Ćuprija (22 km) i Despotovac - Jagodina (35 km), opština Despotovac je povezana sa auto putem Beograd - Niš.

Despotovac se prvi put pominje 1381. godine kao selo Voinci u povelji darovnici kneza Lazara. Godine 1882. Milan Obrenović donosi odluku da se selo zove Despotovac u znak sećanja na despota Stefana Lazarevića i ukazom ga proglašava za varoš.

Manastir Manasija

Manastir Manasija ili Resava kako je još poznat je zadužbina Despota Stefana Lazarevića, naslednika Lazara Hrebeljanovića, koji je vladao Srbijom u periodu od 1389. do 1427 godine. Manastir se nalazi nedaleko od Despotovca i u svom kompleksu ima fortifikaciju sa 11 kula. Vreme izgradnje se može utvrditi po spisima Konstantina Filozofa koji napominje da je izgradnja počela još 1406. godine ali i da je građena vrlo dugo, a završena i osvećena po nekim letopiscima tek 1418. godine. Ktitor manastira je hteo da njegova zadužbina nadmaši sva dotadašnja dela u Pomoravlju, pa je zato uložio trud da nađe "najveštije radnike i najiskusnije živopisce" iz svih krajeva zemlje, a za neke se išlo čak i na ostrva kako se saznaje iz spisa Konstantina Filozofa.

U stvari slikari su traženi među onim majstorima koji su se vaspitavali u Solunu i na solunskim delima kakva su ona u Sv. apostolima i Sv. Dimitriju. Po ktitorskoj želji pređašnja umetnička iskustva u Srbiji su morala biti poštovana pa su tako slikari sabrali sva najlepša dela i stvorila crkvu koja će biti obeležje Srbije na Moravi.

Manastir je opasan zidom sa kulama i nalazi se na strateški značajnom mestu, odmah iznad reke Resave, gde se utvrđenje moglo lakše braniti od eventualnih napada. Utvrđenje ima 11 petospratnih kula od kojih su 8 pravougaone, 2 šestougaone i jedna kvadratna. Izvan zidina je iskopan šanac širok 10 metara, a dubok 6 metara. Arhitektura Manasije je znatno drugačija od ostalih manastira Moravske Srbije jer je građena od naizmeničnih kamenih tesanika vezanih debelim spojnicama maltera. Pripada grupi građevina razvijenog tipa tzv. moravske škole. Petokupolna crkva najviše podseća na svoj uzor Ravanicu. Priprata je kasnije dozidana što se može videti na ktitorskoj kompoziciji gde Despot Stefan Lazarević drži model crkve bez priprate.
Naseljena mesta:

Balajnac
Bare
Beljajka
Bogava
Brestovo
Bukovac
Dvorište
Grabovica
Jasenovo
Jelovac - Novo!
Jezero
Lipovica
Lomnica
Makvište
Medveđa
Miliva - Novo!
Panjevac
Plažane
Popovnjak
Popovnjak
Ravna Reka
Resavica
Resavica
Senjski Rudnik
Sladaja
Stenjevac
Strmosten - Novo!
Trućevac
Veliki Popović
Vitance
Vojnik
Židilje
Zlatovo

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming